Info ITM ARAD

28 aprilie – Ziua Internationala a SSM din anul 2018


28 aprilie – Ziua Internaţională a SSM din anul 2018 – Imbunatatiti securitatea si sanatatea tinerilor lucratori

 

OIM (Organizatia Internationala a Muncii) sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă (SSM) pe 28 aprilie a fiecărui an pentru promovarea la nivel mondial a prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale. 28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și organizează simultan campanii în întreaga lume.

Anul acesta campania OIM se concentrează pe nevoia stringentă a țărilor de a îmbunătăți securitatea si sanatatea tinerilor lucratori.

Tinerii sunt persoane cu vârsta cuprinsă între vârsta de terminare a învățământului obligatoriu și cea la care obțin primul loc de muncă (15–24 ani). Lucrătorii tineri pot fi împărțiți în 2 mari grupe de vârstă: cei care au peste vârsta minimă de angajare, dar sub vârsta de 18 ani si cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 ani.

Conform statisticilor, accidentele de muncă nemortale sunt mai frecvente în rândul lucrătorilor tineri decât în rândul lucrătorilor adulți. În UE sunt cu 40% mai multe accidente de muncă nemortale în rândul lucrătorilor tineri cu vârsta cuprinsă între 18 – 24 ani. În SUA rata accidentelor este de două ori mai mare în rândul lucrătorilor tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani. În plus, lucrătorii tineri sunt mult mai vulnerabili la contractarea de boli profesionale însă cele mai multe statistici nu surprind această situație, din cauza expunerii cumulative, a perioadelor de latență îndelungată, a dificultății de a obține date exacte etc. Factori de risc specifici tinerilor lucrători sunt inerenți vârstei lor: stadiul de dezvoltare fizică, stadiul de dezvoltare psihică sau sunt influențați de vârstă: aptitudini profesionale și experiență în muncă, nivelul de educație sau alți factori care, în combinație cu vârsta, cresc riscurile privind securitatea și sănătatea în muncă (gen, dizabilități, statut de migrant).

Tinerii lucrători sunt prezenți mai mult în: economia informală, formele de angajare non standard, sectoare cu risc ridicat (ex.: agricultură & construcții).

In Romania, conform Codului Muncii, in cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână. Totodata, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară, nu pot presta muncă de noapte (in acest caz fapta este considerate infractiune), beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate si de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.

 

                                                Biroul de presa al ITM Arad

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  

Noutati ITM

Comitetul Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii se reuneste la Bucuresti

Comitetul Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii se reuneste la Bucuresti

#RO2019EU / Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii se reunește la București Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii (SLIC), organism...

 
Doar versiunea 6.0.6 a aplicației REVISAL

Doar versiunea 6.0.6 a aplicației REVISAL

ITM ARAD INFORMEAZĂ ANGAJATORII : din 20 mai 2019 se va utiliza doar versiunea 6.0.6 a aplicației REVISAL ITM Arad aduce în atenția tuturor angajatorilor din...

 
Reglemantari noi in munca cu zilierii

Reglemantari noi in munca cu zilierii

  ÎN ATENȚIA ANGAJATORILOR – BENEFICIARI : REGLEMENTARI NOI ÎN MUNCA CU ZILIERII   Întrucât luna mai a debutat cu noi modificări în ceea ce privește...

 
Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Situaţia societăţilor comerciale înregistrate la I.T.M. Arad, în baza Legii 156/2000 republicată Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa...