Info ITM ARAD

Constientizare si control cu privire la utilizarea corecta a produselor cu continut de silice cristalina


65 de unități din domeniul fabricării produselor minerale nemetalice monitorizate de ITM Arad

În perioada aprilie – decembrie a.c., se va desfăşura, la nivel naţional acțiunea de conștientizare și control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conținut de silice cristalină.

Cel mai important obiectiv al campaniei este prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la silice cristalină;

Motivarea campaniei constă în faptul că, expunerea profesională la silice cristalină apare în exploatarea carierelor, în exploatările miniere, procesarea mineralelor (uscare, măcinare, ambalare în saci și manipulare), prelucrarea pietrei, spargerea și finisarea pietrei, lucrul cu zidărie, cărămizi și țiglă, prelucarea fontei, fabricarea cărămizilor și țiglei, unele procese refractare, activitatea din construcții, inclusiv lucrul cu piatră, beton, cărămizi și panouri izolatoare, săparea tunelelor, restaurarea clădirilor și industria ceramică.

Efectele asupra sănătății ale silicei cristaline sunt legate de fracțiunea de praf respirabilă, care pătrunde adând în plămâni.Expunerea prelungită la niveluri ridicate de praf face dificilă curățarea prafului din plămâni și produce, pe termen lung, silicoză, boalaă pulmonară obstructivă cronică, cancer la plămâni, precum și alte efecte asupra sănătății.

Practic, silicea este numele dat unui grup de minerale compuse din siliciu și oxigen, cele mai răspândite elemente în crusta pământului. În ciuda formulei chimice simple, SiO2, silicea există în forme diferite, atât în stare cristalină, dar și în stare amorfă (noncristalină). Silicea cristalină este o componentă de bază a materialelor, având multiple utilizări în industrie și în viața noastră de zi cu zi. Este imposibil să ne imaginăm viața fără drumuri și alte infrastructuri de transport, fără bunurile din sticlă și ceramică, ori case fără cărămizi, mortar sau ferestre, mașină fără motoare sau parbrize.

Tocmai de aceea, lucrătorii expuși la silice cristalină prezintă un risc ridicat să dezvolte cancer la plămâni, afecțiuni ale rinichilor, tuberculoză, boli cardiovasculare și ale sistemului imunitar.

Grupul ţintă îl constituie angajatori având domeniile de activitate 23 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice:

231 – Fabricarea sticlei și a articolelor din sticlă

232 – Fabricarea de produse refractare

233 – Fabricarea materialelor de construcții din argilă

234 – Fabricarea altor articole din ceramic și porțelan

235 – Fabricarea cimentului, varului și ipsosului

236 – Fabricarea articolelor din beton, ciment și ipsos

237 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei

239 – Fabricarea produselor abrasive și a altor produse din minerale nemetalice

La nivelul ITM Arad, această acţiune care se va derula până la sfârșitul anului va angrena, îndeosebi, inspectorii de muncă pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă.

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  

Noutati ITM

Salariul minim in costructii- noi precizari

Salariul minim in costructii- noi precizari

În vederea clarificării prevederilor art. 71 alin. (1) din Ordonanta de Urgentă a Guvernului nr. 114/2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investitiilor...

 
Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Situaţia societăţilor comerciale înregistrate la I.T.M. Arad, în baza Legii 156/2000 republicată Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa...

 
Atentie! S-a modificat LEGEA ZILIERILOR

Atentie! S-a modificat LEGEA ZILIERILOR

 In Monitorul Oficial nr. 1116 din 29.12.2018, conform O.U.G. nr. 114/2018, au fost publicate modificarile aduse LEGII ZILIERILOR, nr. 52/2011, actualizata. Astfel,...

 
Inspectorii de munca in control la societatile din domeniul prelucrarii lemnului

Inspectorii de munca in control la societatile din domeniul prelucrarii lemnului

Inspectorii de muncă arădeni au desfășurat acțiuni de control la societăţile care au în obiectul de activitate prelucrarea primară a lemnului, în vederea...