Info ITM ARAD

Exploatarea forestiera, pe agenda inspectorilor de munca


 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, desfășoară în această perioadă o amplă acțiune de verificare a modului în care sunt respectate prevederilor legale de protecție a muncii în sectorul silvic și exploatare forestieră, cu precădere la modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare, inclusiv transportul masei lemnoase pe drumurile forestiere.

Este de notorietate că în acest sector lucrătorii se confruntă de cele mai multe ori cu un mediu de muncă neprielinic, condiții de muncă dificile, cu factori de risc de accidentare, astfel că această acțiune este mai mult decât necesară, fiind menită să contribuie la diminuarea consecințelor negative, sociale dar și economice.

Deși în ultimii ani la nivel național numărul accidentelor în acest domeniu de activitate s-a menținut ridicat, în 2019 fiind înregistrate 86 accidente de muncă din care 12 mortale iar în primele trei trimestre ale anului 2020, 62 accidente de muncă, 13 fiind soldate cu decesul victimei, pe raza județului Arad a fost înregistrat un număr redus de evenimente, în anul 2019 – 2 accidente de muncă soldate cu incapacitatea temporară a victimelor, în anul 2020 nefiind raportate evenimente în domeniul forestier.

Cu toatea acestea și de această dată, acțiunea inspectorilor de muncă, pe lângă verificare, urmărește în principal creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă, rezultatul scontat fiind prevenirea accidentelor de muncă.

În acest sens, angajatorii au obligația de a planifica și organiza operațiunile ce urmează a fi desfășurate în fondul forestier, asigurând în acest mod condiții sănătoase și sigure de lucru.

Astfel, lucrătorii care prestează activități în domeniul forestier trebuie să fie instruiți, să aibă cunoștințe și competențe în acest domeniu să le fie antrenată responsabilitatea și receptivitatea, să fie conștienți că nerespectarea instrucțiunilor și tehnologiilor de lucru generează pericol atât pentru siguranța proprie cât și a colegilor de muncă.

Mașinile, echipamentele, uneltele și nu în ultimul rând echipamentul individual de protecție trebuie să fie în bună stare de funcționare, să fie folosit conform instrucțiunilor.

Dat fiind locul de desfășurare al activităților, angajatorilor le revine obligația de a informa lucrătorii inclusiv cu privire la fauna și flora locală, cu privire la animalele, insectele sau reptilele pe care le-ar putea întâlni în zonă, precum și cu privire la recunoașterea speciilor de plante periculoase, insistându-se asupra modului în care trebuie să reacționeze, pentru a evita producerea de accidente de muncă.

Deasemenea, nu trebuie să lipsească instruirea corespunzătoare referitoare la transportul materialului lemnos, procedurile necesar a fi urmate în caz de incendiu, utilizarea mașinilor, tăierea lemnului, manevrarea manuală și mecanică precum și încărcarea lemnului în mijloacele de transport.

Conchidem că respectarea programului de lucru, stabilirea unor norme adaptate de lucru, asigurarea și purtarea echipamentului de protecție, utilizarea mașinilor și utilajelor conform specificațiilor, va asigura un mediu de lucru sigur, va reduce semnificativ numărul accidentelor de muncă în acest domeniu.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Anunt achizitie publica

Anunt achizitie publica

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ ARAD cu sediul în Arad, strada Episcopiei nr. 11-13, C.I.F. 12337817, anunţă iniţierea procedurii de achiziţie directă de...

 
MODIFICARI LEGISLATIVE ”KURZARBEIT”

MODIFICARI LEGISLATIVE ”KURZARBEIT”

 A fost publicată, în  Monitorul Oficial nr. 345/05.04.2021, Legea nr.58/2021 care prevede posibilitatea ca patronii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar...

 
Plasarea fortei de munca in strainatate, mereu de actualitate

Plasarea fortei de munca in strainatate, mereu de actualitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad desfășoară în această perioadă, sub coordonarea Inspecției Muncii, o acțiune de informare și control cu privire...

 
Exploatarea forestiera, pe agenda inspectorilor de munca

Exploatarea forestiera, pe agenda inspectorilor de munca

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, desfășoară în această perioadă o amplă acțiune de verificare a modului în care sunt...