Info ITM ARAD

Inspectorii de munca in control la transportatorii rutieri de marfuri si de calatori


În perioada 26 octombrie – 30 octombrie 2020, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au desfășurat acțiuni de verificare cu privire la respectarea prevederilor legale de încheiere și executare a contractelor individuale de muncă, de organizare, de evidență a timpului de muncă și de odihnă a personalului angajat care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri și călători, acordarea drepturilor salariale precum și plata acestora pentru munca prestată.

Acțiunea, desfășurată atât în teren alături de lucrători din cadrul ISCTR cât și la sediul angajatorilor, a fost motivată în special de impactul social și consecințele care pot avea loc în cazul unui accident rutier, dat fiind activitatea intensă desfășurată de către acești conducători auto, a numărului mare de ore pe care le petrec la locul de muncă și nu în ultimul rând a stresului cu care aceștia se confruntă.

S-a urmărit cu precădere identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării legislației muncii precum și a legilor speciale care reglementează transportul rutier, accentul fiind pus pe respectarea perioadelor de conducere, a pauzelor și a perioadelor de odihnă, evidențiate de către aparatele de înregistrare a activității.

Astfel, în urma controalelor, angajatorii la care s-au constatat nereguli au primit măsuri de remediere în termen a neconformităților constatate, abaterile grave fiind însă sancționate conform legislației în vigoare.

Putem afirma că acțiunea a avut rol benefic întrucât paralel cu activitatea de control, inspectorii de muncă au procedat și la informarea angajatorilor, îndeosebi cu privire la aplicarea corectă a legislației speciale în domeniu, fiind oferite soluții la problemele prezentate de către aceștia.

Subliniem și pe această cale, că respectarea regulilor privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier atrage după sine o reală îmbunătățire a condițiilor sociale, a sănătății și protecției acestora și în mod direct conduce la îmbunătățirea siguranței rutiere, fiind astfel înlăturate consecințele accidentelor rutiere, accidentelor de muncă, soldate de cele mai multe ori nu doar cu pagube materile ci și cu victime.

Ca la fiecare acțiune de control, angajatorilor și lucrătorilor li s-a readus în atenție obligația de a respecta dispozițiile Legii nr. 55 / 2020, importanța igienzării zilnice a spațiilor comune (sali de mese, coridoare, birouri, vestiare, grupuri sanitare), punerea la dispoziția lucrătorilor de soluții / substanțe pentru dezinfectare, atât în punctele de acces în unitate cât și la locul de muncă, păstrarea distanței reglementate precum și obligația de a purta masca de protecție, în vederea asigurării unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS – CoV – 2 și a stopării răspândirii acestuia.

Biroul de Presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Inspecția Muncii a declanșat de ieri, 10 noiembrie 2020, Campania naţională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu,...

 
Noi reglementari  cu privire la desfasurarea procesului muncii si organizarea programului de lucru

Noi reglementari cu privire la desfasurarea procesului muncii si organizarea programului de lucru

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că în Monitorul Oficial nr.1042 din data de 06.11.2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență...

 
Inspectorii de munca in control la transportatorii rutieri de marfuri si de calatori

Inspectorii de munca in control la transportatorii rutieri de marfuri si de calatori

În perioada 26 octombrie – 30 octombrie 2020, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă...

 
Afectiunile musculo-scheletice, una din cele mai frecvente probleme de sanatate cu care se confrunta lucratorii

Afectiunile musculo-scheletice, una din cele mai frecvente probleme de sanatate cu care se confrunta lucratorii

Începând cu luna iulie 2020 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au întreprins vizite de lucru și de inspecție la angajatorii...