Info ITM ARAD

ITM ARAD : ACTIUNE DE CONTROL LA TRANSPORTATORI


17.11.2022

În perioada 07 – 11 noiembrie 2022, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au efectuat controale care au vizat modul în care transportatorii rutieri respectă prevederilor legale referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă și de odihnă a conducătorilor auto, a legislației și a directivelor europene ce reglementează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale.

Acțiunea, de tip ,,Campanie Națională”, a avut ca obiectiv principal identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată și luarea de măsuri pentru diminuarea acestei practici, determinarea angajatorilor de a respecta dispozițiilor Codului Muncii, ale legislației speciale din domeniul transportului rutier, prevederile legale privind securitatea și sănătatea în muncă și nu în ultimul rând creșterea gradului de conștientizare, atât al angajatorilor cât și al angajaților, cu privire la consecințele extrem de grave care pot deriva din nerespectarea acestor prevederi, cu precădere respectarea timpului de muncă și de odihnă.

Acțiunea s-a dovedit necesară, fiind motivată de activitatea intensă pe care o desfășoară conducătorii auto, numărul mare de ore pe care acestea le desfășoară la locul de muncă și nu în ultimul rând de stresul cu care aceștia se confruntă în desfășurarea activității.

În decursul celor cinci zile de control au fost identificați și verificați 45 de conducători auto, au fost efectuate verificări la peste 20 de angajatori, controalele desfășurându-se inclusiv în trafic, împreună cu lucrătorii din cadrul ISCTR.

La unii angajatori au fost depistate nereguli, astfel că inspectorii de muncă au dispus măsuri de intrare în legalitate, cazurile mai grave fiind sancționate contravențional, valoarea amenzilor ridicându-se la 40.000 lei.

S-au constatat încălcări în ceea ce privește netransmiterea modificărilor în REVISAL, nerespectarea obligației de a ține la locul de muncă evidența orelor prestate zilnic de către salariat, nerespectarea obligației de a înmâna angajatului un exemplar din contractul individual de muncă anterior începerii activității, lipsa actelor justificative pentru plata drepturilor salariale, lipsa echipamentului de lucru sau a echipamentului de protecție, după caz.

La un angajator s-a constatat primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractului individual de muncă cu timp partial, acestuia fiindu-i aplicată o amendă în cuantum de 10.000 lei.

Ținând seama de impactul social și consecințele care pot avea loc în cazul unui accident rutier, respectarea dispozițiilor legale privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto sunt mai mult decât obligatorii întrucât asigură desfășurarea activității în condiții optime, conduc la diminuarea stresului, creându-se astfel condiții de siguranță pentru toți participanții la trafic.

 

Biroul de Presă al ITM Arad

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Campanie nationala de prevenire a accidentelor de munca din industria extractiva cat si in unitatile de producere a energiei electrice

Campanie nationala de prevenire a accidentelor de munca din industria extractiva cat si in unitatile de producere a energiei electrice

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, este implicat activ în această perioadă, în acțiuni de verificare a modului de respectare...

 
Autorizarea din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca de catre Inspectoratul Teritorial de Munca

Autorizarea din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca de catre Inspectoratul Teritorial de Munca

Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, în speță prevederilor art. 13, lit. c) stipulează expres faptul că în vederea asigurării condiţiilor...

 
Actiune de control la hoteluri si restaurante

Actiune de control la hoteluri si restaurante

Incepând încă din trimestrul I, pe întreg parcursul acestui an, ITM Arad, prin serviciul Securitate și Sănătate în muncă, va desfășura o campanie de verificare...

 
Modificari legislative la inceput de an

Modificari legislative la inceput de an

ITM Arad: Comunicat de presă Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajații și angajatorii de pe raza județului Arad, că în Monitorul Oficial...