Info ITM ARAD

ITM ARAD : Noi modificari si completari ale Codului Muncii


 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că începând cu data de 27 decembrie 2020, a intrat în vigoare Legea nr. 298 / 2020, care aduce modificări și completări Codului Muncii.

Conform noilor reglementări, contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului și în situația suspendării temporare a activității și / sau a reducerii acesteia, ca urmare a decretării stării de asediu sau a stării de urgență.

Salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pe toată durata menținerii stării de asediu sau stării de urgență, după caz.

Dacă bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, această indemnizație poate fi suplimentată de către angajator, cu sume reprezentând diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

În cazul în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin unul cu normă întreagă este activ, acesta nu va beneficia de indemnizație, iar în situația în care toate sunt suspendate, angajatul poate opta să beneficieze de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Atragem atenția angajatorilor, că începând cu data intrării în vigoare a acestor reglementări, desființarea locurilor de muncă ocupate de persoanele ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate ca urmare a decretării stării de asediu, a stării de urgență sau pentru motive de ordin economic, tehnologic, structural sau similare este interzisă pe o perioadă cel puțin egală cu perioada suspendării pentru care au beneficiat de plata indemnizațiilor.

Nerespectarea dispozițiilor expuse mai sus se sancționează cu returnarea sumelor primite cu titlu de indemnizație.

  

Biroul de presă al ITM Arad

 

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Informare date statistice RM si SSM pe anul 2020

Informare date statistice RM si SSM pe anul 2020

 Pe parcursul anului 2020 au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă de către angajatori, un număr total de 222 de evenimente, cu 105 mai puține...

 
Protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele cu temperaturi extrem de scazute

Protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele cu temperaturi extrem de scazute

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenţia angajatorilor de pe raza județului Arad că, în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute (temperaturi...

 
ITM ARAD : Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat

ITM ARAD : Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că începând cu data de 13 ianuarie 2021, prin Hotărârea Guvernului nr. 4 / 202, a fost stabilit...

 
ITM ARAD : Noi modificari si completari ale Codului Muncii

ITM ARAD : Noi modificari si completari ale Codului Muncii

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că începând cu data de 27 decembrie 2020, a intrat în vigoare Legea nr. 298 / 2020, care aduce...