Info ITM ARAD

ITM ARAD : Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat


 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că începând cu data de 13 ianuarie 2021, prin Hotărârea Guvernului nr. 4 / 202, a fost stabilit un nou cuantum pentru salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Conform actului normativ, acesta se stabilește în bani, fără a include sporuri sau alte adaosuri, la suma de 2300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei / oră.

Și pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost modificat, acesta fiind stabilit la suma de 2350 lei lunar, pentru un program de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei / oră, fără a include sporuri și alte adaosuri.

Atragem atenția angajatorilor, că începând cu data intrării în vigoare a acestui act normativ, toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2300 lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară atrage răspunderea contravențională, fapta fiind sancționată cu amendă de la 300 lei la 2000 lei.

De asemenea, fapta persoanei care, în mod repetat, stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală.

 

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

ITM ARAD – ACTIUNI DE PREVENIRE A ACCIDENTELOR DE MUNCA IN CONSTRUCTII

ITM ARAD – ACTIUNI DE PREVENIRE A ACCIDENTELOR DE MUNCA IN CONSTRUCTII

 Având în vedere numărul mare de accidente de muncă înregistrat la nivel național în domeniul construcțiilor pe parcursul anului 2020, precum și gravitatea...

 
Servicii externe de prevenire si protectie

Servicii externe de prevenire si protectie

26.03.2020-Anunt intrunire Comisie abilitare servicii externe28.11.2019-Anunt intrunire Comisie abilitare servicii externeAnunt intrunire Comisie abilitare servicii...

 
Lucratori sezonieri în Germania

Lucratori sezonieri în Germania

Materialul realizat de Ministerul Alimentației, Agriculturii și Pădurilor din Bavaria descrie noile condiții de muncă și de cazare, cu respectarea restricțiilor...

 
Carnetul de munca, dovada importanta pentru atestarea muncii prestate

Carnetul de munca, dovada importanta pentru atestarea muncii prestate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad readuce în atenția celor interesați că vechimea în muncă și în specialitate se poate dovedi cu două documente :...