Info ITM ARAD

Locuri de munca sanatoase pentru toate varstele


În judeţul Arad, s-a desfăşurat acţiunea de verificare a modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru menţinerea „locurilor de muncă sănătoase pentru toate vârstele”.

În anul 2017, această temă a fost dezbătută în cadrul unui simpozion organizat de către ITM Arad, iar în acest an inspectorii de muncă au efectuat vizite de lucru la 10 angajatori care desfăşoară activităţi în domenii precum comerţ, industrie textilă, producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule, agricultură și construcţii.

Acțiunea desfășurată de inspectorii de muncă arădeni a vizat, în principal, furnizarea de informații și promovarea utilizării unor instrumente simple și practice pentru angajatori și lucrătorii angajați.

Dacă anul trecut ne-am adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 16 – 30 ani, în acest an au fost identificate grupuri de lucrători cu vârste cuprinse între 50 – 65 ani, care au completat chestionare de evaluare privind condițiile de la locul de muncă. Aceste chestionare au fost anonime, etapa de completare a lor fiind desfășurată în perioada mai – iunie, după care a urmat campania de verificare efectivă și de monitorizarea a angajatorilor până în luna octombrie.

În urma analizării chestionarelor completate, au fost efectuate vizite de inspectie privind verificarea respectării cerințelor legale impuse la locurile de muncă, în cadrul carora au fost dispuse măsuri de remediere a neconformităților constatate, astfel încât să se realizeze un mediu de muncă sigur și sănătos, prin asigurarea unor condiții corespunzătoare de muncă și prin promovarea unei culturi a prevenirii riscurilor profesionale.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite au fost cele referitoare la instruirea lucrătorilor cu privire la noile sarcini, care nu se face de fiecare dată sau la timp precum și referitoare la eliminarea noxelor chimice din mediul de muncă sau pentru lipsa autorizărilor cerute de lege pentru anumite activități specifice, cuantumul amenzilor aplicate de către inspectorii de muncă fiind de 9.000 lei.

Ca urmare a vizitelor de control, conducerile societăților verificate au stabilit măsuri pentru îmbunătățirea mediului de muncă. Astfel, salariații societăților respective vor lucra în condiții mai bune privind prezența noxelor la locul de muncă, beneficiind și  de un instructaj corespunzător.

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  

Noutati ITM

Comitetul Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii se reuneste la Bucuresti

Comitetul Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii se reuneste la Bucuresti

#RO2019EU / Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii se reunește la București Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii (SLIC), organism...

 
Doar versiunea 6.0.6 a aplicației REVISAL

Doar versiunea 6.0.6 a aplicației REVISAL

ITM ARAD INFORMEAZĂ ANGAJATORII : din 20 mai 2019 se va utiliza doar versiunea 6.0.6 a aplicației REVISAL ITM Arad aduce în atenția tuturor angajatorilor din...

 
Reglemantari noi in munca cu zilierii

Reglemantari noi in munca cu zilierii

  ÎN ATENȚIA ANGAJATORILOR – BENEFICIARI : REGLEMENTARI NOI ÎN MUNCA CU ZILIERII   Întrucât luna mai a debutat cu noi modificări în ceea ce privește...

 
Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Situaţia societăţilor comerciale înregistrate la I.T.M. Arad, în baza Legii 156/2000 republicată Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa...