Info ITM ARAD

Managementul responsabil al substantelor periculoase asigura locuri de munca sigure si sanatoase


 Ca și în anii precedenți, atât la nivel național cât și la nivel european, a patra săptămână a lunii octombrie este dedicată dezbaterilor privind securitatea și sănătatea în muncă.

Astfel, la nivel european, în intervalul 21- și 25 octombrie, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) și rețeaua sa de parteneri, marchează o etapă importantă în derularea Campaniei ,,Locuri de muncă sigure și sănătoase” 2018-2019.

Tema abordată și în acest an este ,,Locuri de muncă sănătoase prin managementul

substanțelor periculoase”, o temă mereu de actualitate, care are ca scop sensibilizarea tuturor factorilor implicați în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă precum și promovarea prevenirii active și participative a riscurilor.

 

Dacă anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a găzduit simpozionul dedicat Săptămânii Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, obținând feedback pozitiv din partea participanților, anul acesta informarea și promovarea importanței respectării normelor de securitate și sănătate în muncă, cu precădere a celor care reglementează depozitarea, manipularea, respectiv utilizarea substanțelor periculoase, revine inspectorilor de muncă din cadrul instituției – Serviciul Securitate și Sănătate în Muncă.

Aceștia, prin vizitele pe care le efectuează în această perioadă la sediile sociale și la punctele de lucru, readuc în atenția angajatorilor precum și a angajaților, că prevenirea riscurilor de accidentare sau îmbolnăvire este posibilă doar dacă toate persoanele de la locul de muncă sunt bine informate cu privire la aceste riscuri și la măsurile care pot fi luate pentru a le preveni.

În acest sens, sunt distribuite materiale informative, atât în format scris / ilustrativ cât și audio, pentru o mai bună înțelegere a pericolelor la care se expun dacă sunt încalcate normele de protecție a muncii.

Încă din primele zile ale acțiunii, putem afirma că există deschidere și interes din partea factorilor implicați în procesul muncii, aceștia conștientizând faptul că noțiunea de ,,substanțe periculoase” nu se referă doar la substanțele chimice periculoase ci la orice substanțe solide, lichide sau gazoase care presupun un risc pentru securitatea sau sănătatea lucrătorilor.

Întrucât expunerea poate însemna atât inhalare, penetrare cutanată cât și ingerare, se impune un management susținut al gestionării riscurilor care să prevină cu succes bolile profesionale, leziunile și decesele cauzate de substanțele periculoase.

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  

Noutati ITM

Securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor varstnici, in atentia inspectorilor de munca

Securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor varstnici, in atentia inspectorilor de munca

În perioada februarie – decembrie 2020, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Arad vor fi implicați într-o acțiune de informare și control, care urmărește...

 
CONTRACTELE DE MUNCA CU TIMP PARTIAL IN ATENTIA INSPECTORILOR DE MUNCA ARADENI

CONTRACTELE DE MUNCA CU TIMP PARTIAL IN ATENTIA INSPECTORILOR DE MUNCA ARADENI

Acțiunile de control ale inspectorilor de muncă din cadrul Serviciului Control și Relații de Muncă al ITM Arad au debutat în acest an cu Campania națională...

 
Comunicat de presa

Comunicat de presa

Inspecția Muncii anunță Programul cadru de acțiuni pentru anul 2020, care cuprinde principalele campanii și acțiuni care vor fi realizate la nivel național Acțiunile...

 
Ziua de 24 ianuarie- zi zibera atat pentru bugetari cat si pentru domeniul privat

Ziua de 24 ianuarie- zi zibera atat pentru bugetari cat si pentru domeniul privat

Codul Muncii obligă! Ziua de 24 ianuarie- zi ziberă atât pentru bugetari cât și pentru domeniul privat Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reaminteşte...