Info ITM ARAD

Munca de acasa si decalarea programului de lucru in atentia inspectorilor de munca


Necesitatea asigurării în continuare a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS – CoV-2, impune intensificarea controalelor întreprinse de către inspectorii de muncă, în vederea verificării și conștientizării angajatorilor cu privire la aplicarea și respectarea legislației care reglementează stabilirea unor programe individualizate de muncă, munca la domiciliu, munca în regim de telemuncă precum și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sănătos.

Astfel, în perioada 12 iulie – 16 iulie 2021 inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au fost implicați în Campania Națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea în muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19.

Campania a avut ca obiective principale identificarea și verificarea angajatorilor care au mai mult de 50 de salariați, cu privire la modul de implementare a măsurilor de individualizare a programului de lucru, a muncii la domiciliu și a telemuncii precum și cu privire la deplasarea la și de la locul de muncă în condiții de siguranță și de reducere a riscului de contaminare cu virusul SARS –Cov-2.

S-a urmărit cu precădere identificarea și combaterea muncii nedeclarate.

În acest sens, inspectorii de muncă au verificat contractele individuale de muncă, dacă acestea conțin clauze pentru muncă la domiciliu sau telemuncă după caz, documentele în care se evidențiază timpul de muncă precum și documentele prin care s-a instituit individualizarea programului de lucru.

Atenție s-a acordat și modului în care sunt respectate prevederile legale privind timpul de muncă și timpul de odihnă precum și munca prestată de către angajații cu contract individual de muncă cu timp parțial, dat fiind faptul că în cazul acestora prestarea de muncă suplimentară este interzisă.

În paralel s-a avut în vedere informarea angajaților și angajatorilor cu privire la beneficiile pe care le are munca prestată în condiții legale și în egală măsură consecințele negative pe care le generează munca nedeclarată.

Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului securitate și sănătate în muncă au readus în atenția angajaților și angajatorilor importanța respectării măsurilor impuse de legislație și de situația actuală, în vederea reducerii riscului de contaminare cu virusul Covid-19 la locul de muncă precum și pe timpul deplasării către și de la locul de muncă.

La angajatorii la care s-au constatat neconformități au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate și doar încălcările grave ale legii au fost sancționate cu amenzi contravenționale.

 

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

ITM ARAD – ACTIUNE DE CONTROL IN CONSTRUCTII

ITM ARAD – ACTIUNE DE CONTROL IN CONSTRUCTII

Având în vedere Planul de măsuri elaborat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, plan care urmărește reducerea incidenței...

 
ITM ARAD : ACTIUNE DE CONTROL

ITM ARAD : ACTIUNE DE CONTROL

În perioada 06 septembrie – 08 septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată...

 
Inspectorii de munca in control la angajatorii din domeniul panificatiei

Inspectorii de munca in control la angajatorii din domeniul panificatiei

 În perioada 30 august – 02 septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au întreprins acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară...

 
Utilizarea semnaturii electronice in domeniul relatiilor de munca

Utilizarea semnaturii electronice in domeniul relatiilor de munca

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că începând cu data de 25 iulie 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 208 / 2021, pentru aprobarea...