Info ITM ARAD

Noi reglementari privind munca suplimentara


Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii și lucrătorii, că în Monitorul Oficial nr. 525 din 18 iunie 2020 a fost publicată Legea nr. 85 – pentru modificarea art. 260 alin (1) lit.i din Codul Muncii.

Conform acestei modificări, angajatorii care încalcă dispozițiile legale cu privire la desfășurarea muncii suplimentare, riscă amenzi cuprinse între 1500 lei și 3000 de lei, pentru fiecare persoană identificată prestând muncă suplimentară.

Cu acest prilej reamintim angajatorilor și lucrătorilor, că munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, într-o atare situație lucrătorul beneficiind de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu, spor care se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, după caz, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Conform dispoziților legale în vigoare, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, tinerilor în vârstă de până la 18 ani și salariaților care au încheiat contract individual de muncă cu timp parțial fiindu-le interzisă prestarea de muncă suplimentară.

 

Biroul de Presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Anunt achizitie publica

Anunt achizitie publica

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ ARAD cu sediul în Arad, strada Episcopiei nr. 11-13, C.I.F. 12337817, anunţă iniţierea procedurii de achiziţie directă de...

 
MODIFICARI LEGISLATIVE ”KURZARBEIT”

MODIFICARI LEGISLATIVE ”KURZARBEIT”

 A fost publicată, în  Monitorul Oficial nr. 345/05.04.2021, Legea nr.58/2021 care prevede posibilitatea ca patronii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar...

 
Plasarea fortei de munca in strainatate, mereu de actualitate

Plasarea fortei de munca in strainatate, mereu de actualitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad desfășoară în această perioadă, sub coordonarea Inspecției Muncii, o acțiune de informare și control cu privire...

 
Exploatarea forestiera, pe agenda inspectorilor de munca

Exploatarea forestiera, pe agenda inspectorilor de munca

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, desfășoară în această perioadă o amplă acțiune de verificare a modului în care sunt...