Info ITM ARAD

Reglemantari noi cu privire la activitatea de resurse umane si solutionarea conflictelor de munca


 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că în Monitorul Oficial nr.893 din data de 30.09.2020 a fost publicată Legea nr.213 care aduce modificări și completări Legii nr. 53 / 2003 – Codul Muncii.

Conform noilor reglementări, la negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă ori pe durata concilierii unui conflict individual de muncă, oricare dintre părți poate fi asistată de către un consultant extern specializat în legislația muncii, respectiv de un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, opțiunea aparținând părților.

De asemenea, actul normativ dă dreptul angajatorilor de a-și organiza activitatea de resurse umane și salarizare fie prin asumarea de către aceștia a atribuțiilor specifice fie prin desemnarea unuia sau a mai multor angajați cărora să le stabilească prin fișa postului atribuții privind activitateade resurse umane și salarizare, având totodată și posibilitatea de a contracta servicii externe specializate în resurse umane și salarizare.

Ca element de noutate, legiuitorul stabilește cu titlu de obligație, ca serviciile externe specializate în resurse umane și salarizare să fie coordonate de către un expert în legislația muncii.

Consultantul extern specializat în legislația muncii poate îndeplini de asemenea rolul de mediator în cazul unui conflict individual de muncă, acesta stăruind pe lângă părți, imparțial și neutru, pentru soluționarea conflictului pe cale amiabilă, prin procedura concilierii și poate fi împuternicit de către angajator pentru efectuarea cercetării disciplinare.

În vederea promovării soluționării amiabile și cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot cuprinde în contract o clauză prin care stabilesc că orice conflict individual de muncă se soluționează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.

 

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Comunicat de presa

Comunicat de presa

30.838 de acțiuni de control și amenzi în valoare de 3.909.800 de lei aplicate de inspectorii de muncă de la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020 ...

 
Campanie de informare a studentilor straini și a angajatorilor

Campanie de informare a studentilor straini și a angajatorilor

Campanie de informare a studenților străini și a angajatorilor Inspecția Muncii desfășoară o campanie de informare online a cetățenilor străini aflați...

 
Prevenirea raspandirii COVID-19

Prevenirea raspandirii COVID-19

 PERMANENTĂ PREOCUPARE A INSPECTORILOR DE MUNCĂ   Inspectorii de muncă arădeni efectuează zilnic acțiuni de verificare și control la agenții economici...

 
Ghidul de completare si transmitere a Registrului general de evidenta a salariatilor

Ghidul de completare si transmitere a Registrului general de evidenta a salariatilor

Va prezentam Ghidul de completare si transmitere a Registrului general de evidenta a salariaților pentru înregistrarea reducerii timpului de muncă : GHID DE COMPLETARE...