Info ITM ARAD

Reguli privind transportul cu trenul al lucratorilor sezonieri în UE


Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează agenții de plasare de forță de muncă în străinătate precum și lucrătorii interesați că, la data de 7 mai 2020, a fost publicat în Monitorul oficial nr. 367 Ordinul nr. 951 privind privind aprobarea Procedurii pentru circulaţia trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România şi alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgenţă cauzate de pandemia de COVID-19.

Conform actului normativ, solicitarea punerii în circulaţie a trenurilor internaţionale special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România şi alte state membre ale Uniunii Europene se efectuează de către operatorul de transport feroviar de călători.

În ceea ce privește transportul lucrătorilor către staţia de îmbarcare, în trenul internaţional, acesta va fi organizat conform legislaţiei în vigoare de către agentul de recrutare sau reprezentantul acestuia.

De asemenea, agentului de recrutare îi revine obligația de a asigura măşti de protecţie împotriva COVID-19 pentru toţi călătorii care se vor îmbarca în trenuri, monitorizând totodată purtarea echipamentului de protecție încă de la coborârea din mijloacele de transport rutier, publice sau individuale, nefiind permis accesul în vagoane, călătorilor care nu au echipament de protecție.

Totodată, agentul de recrutare este răspunzător de respectarea programului de prezentare la îmbarcare şi de repartiţie nominală a persoanelor care călătoresc, pe locuri şi vagoane, în conformitate cu diagrama vagoanelor, indicaţiile personalului de tren şi prevederile ordonanţelor militare sau ale altor reglementări în vigoare privind distanţarea socială și de verificarea călătorilor în momentul îmbarcării şi debarcării în şi din vagoane, a posibilelor simptome asociate infecţiei COVID-19.

Atât la îmbarcare cât și la debarcare vor fi respectate cu strictețe normele de distanțare socială.

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Protectia sanatatii lucratorilor in locurile cu atmosfere explozive

Protectia sanatatii lucratorilor in locurile cu atmosfere explozive

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează lucrătorii și angajatorii care-și desfășoară activitatea pe raza județului, că până la sfârșitul...

 
ITM Arad – Actiuni de informare si control

ITM Arad – Actiuni de informare si control

În perioada 11 – 23 mai 2020, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au fost implicați în două acțiuni de informare și control a angajatorilor, ce-și...

 
Recomandari privind prevenirea raspandirii noului coronavirus la efectuarea curateniei in sectorul non medical

Recomandari privind prevenirea raspandirii noului coronavirus la efectuarea curateniei in sectorul non medical

Prezentele recomandări orientative şi neexhaustive au fost elaborate pe baza liniilor directoare emise de Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie...

 
COMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESA

Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă, după vizita de lucru în Republica Federală Germania: Verificările în teren vor continua atât în România,...