117 de contracte colective de munca, inregistrate la ITM Arad
ITM ARAD > Noutati > 117 de contracte colective de munca, inregistrate la ITM Arad
De la începutul anului 2017 şi până în prezent, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad au fost înregistrate un număr de 117 contracte colective de muncă, iar domeniile de activitate în care au fost negociate cele mai multe contracte au fost: industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, agricultură, silvicultură şi pescuit, transport şi depozitare, construcţii, etc.
Trebuie menţionat încă de la început că toţi angajatorii care au peste 21 de salariaţi încadraţi în muncă au obligaţia, potrivit prevederilor art. 229 alin. 2, din Legea 53-2003 – Codul Muncii, de a iniţia la nivel de unitate, negocierea colectivă.
Un aspect important este că inițiativa negocierii aparține angajatorului sau organizației patronale. Potrivit art. 129 din Legea dialogului social, angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.
Dacă angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării. În situația în care în unitate nu există un contract colectiv de muncă, părțile pot conveni negocierea acestuia în orice moment. Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.
Precizăm că potrivit art. 217 alin. 1, lit b din Legea 62/2011- Legea dialogului social, refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă constituie contravenţie și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei.
De asemenea, potrivit aceluiaşi act normativ, contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor.
Pentru o mai bună înţelegere, redăm în cele ce urmează definiţia contractului colectiv de muncă stipulată în Codul Muncii, la art. 229 alin. 1 ca fiind „convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.”
Clauzele contractului colectiv de muncă se aplică de la data înregistrării lor la autoritatea competentă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor. Important de menționat este că orice modificare adusă contractului colectiv de muncă trebuie consemnată într-un act adiţional semnat de toate părţile care au încheiat contractul și înregistrat, în condițiile legii, la autoritatea unde a fost înregistrat și contractul colectiv.
În ceea ce priveşte contractele colective de muncă din sectorul bugetar se insistă în mod special asupra respectării prevederilor art.138 din Legea 62/2011 a dialogului social respectiv ale art. 1 al.4 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Dealtfel conţinutul acestor prevederi legale se regăsește în comunicarea privind înregistrarea contractului colectiv de muncă/actului adiţional sub forma unei note.
Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, menţionăm faptul că actele care trebuie depuse în vederea înregistrării contractului colectiv de muncă (art. 143 alin. 2 din Legea 62/2011) sau a actelor adiţionale se regăsesc postate pe pagina de internet a instituţiei noastre www.itmarad.ro, la secţiunea – contracte colective de muncă.
Contractele colective de muncă, încheiate de către unitățile din județul Arad, se înregistrează la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, din strada Episcopiei, nr. 11 – 13, camera 2.
Menţionăm că anterior înregistrării la I.T.M. Arad a contractelor colective de muncă, inclusiv a celor cu personal plătit din fondurile publice, au loc consultări privind respectarea prevederilor legale, astfel încât să se stabilească în cuprinsul acestora, drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.
În perioada 05 decembrie – 13 decembrie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat verificări la centrele rezidențiale...
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, reamintește angajatorilor despre obligația de a completa și transmite în registrul general de evidență al salariaților...
În perioada 27 – 29.11.2024 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat verificări cu privire la condițiile de funcționare...
În perioada 14.11.2024 – 22.11.2024, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au desfășurat acțiuni de control la angajatorii care desfășoară activități...