Info ITM ARAD

28 APRILIE – Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca


Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă pe 28 aprilie pentru a promova prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale la nivel mondial. Este o campanie de sensibilizare menită să concentreze atenţia internaţională asupra tendinţelor emergente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor şi deceselor legate de muncă.

28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi organizează simultan campanii în întreaga lume.

O cultură naţională de securitate şi sănătate în muncă este una în care dreptul la un mediu de lucru sigur şi sănătos este respectat la toate nivelurile, în care guverne, angajatori şi lucrători participă activ la asigurarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilităţi şi îndatoriri definite şi în care cea mai mare prioritate este acordată principiului prevenirii.

De aceea, anul acesta OIM se concentrează pe nevoia stringentă a țărilor de a-şi îmbunătăți capacitatea de a colecta și a utiliza date de SSM fiabile.

Pentru această ocazie, OIM a îmbunătăţit pagina web  a Campaniei SafeDay cu resurse relevante şi un set de fişe de informare http://www.ilo.org/safework/events/safeday/lang–en/index.htm.

Astfel, Inspecția Muncii își colectează datele din surse precum: dosare de cercetare accidente (FIAM , Ord. 3/2007, cauze, tip de accident, CAEN, ocupaţie, vârstă etc, controale – informatii despre companii, CAEN, structura pe sexe, vârstă etc., chestionare lansate la diverse acţiuni – ex. în ce domenii simt profesorii/elevii ca au aflat mai multe informaţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică – boli profesionale – cauze, tipuri, boli/CAEN, boli/meserii etc. http://insp.gov.ro/, Institutul Naţional de Statistică – de ex. număr mediu al salariaţilor ale economiei naţionale, pe sexe, pe forme de proprietate, pe clase de mărime ale întreprinderilor, surse internaţionale – OIM, EU-OSHA, CE etc.

De menționat ar fi faptul că la nivelul județului Arad, în anul 2016, s-au înregistrat un număr de 96 accidente de muncă, cu un număr de 97 de accidentați de muncă din care 7 accidentați mortal, 88 accidentați cu incapacitate temporară de muncă și 2 accidentați cu urmări de invaliditate.

Pe plan local, ITM Arad celebrează Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, prin întruniri cu agenţii economici arădeni, interesat fiind ca rezultatul acestora să se reflecte prin promovarea şi asigurarea de către aceştia, a unui mediu de muncă sigur şi sănătos pentru salariaţi, cu respectarea normelor de securitate şi sănătate în vigoare.

 

Ecaterina Isac
Inspector şef
ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  

Noutati ITM

Vineri, 19.04.2019, începând cu ora 10.00 intalnire ITM – angajatori, cu participarea Serviciului pentru Imigrari al judetului Arad (IGI)

Vineri, 19.04.2019, începând cu ora 10.00 intalnire ITM – angajatori, cu participarea Serviciului pentru Imigrari al judetului Arad (IGI)

Vineri, 19.04.2019, începând cu ora 10.00, la sediul Rectoratului Universității AUREL VLAICU din Arad (fostul Liceu Sanitar – lângă Primăria Arad), va avea...

 
La ITM Arad carnetele de munca inca isi asteapta titularii

La ITM Arad carnetele de munca inca isi asteapta titularii

Întrucât în preajma sărbătorilor pascale foarte multe persoane care muncesc în străinătate se întorc în țară, readucem în atenția celor interesați,...

 
Anunt achizitie publica

Anunt achizitie publica

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ ARAD cu sediul în Arad, strada Episcopiei nr. 11-13, C.I.F. 12337817, anunţă iniţierea procedurii de achiziţie directă de...

 
Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Situaţia societăţilor comerciale înregistrate la I.T.M. Arad, în baza Legii 156/2000 republicată Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa...