Migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent, mulți cetățeni apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate.
Având în vedere aceste considerente, în perioada 24 februarie – 6 martie 2020, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat din nou controale la toți agenții de plasare a forței de muncă în străinătate, înregistrați la ITM Arad.
Au fost înregistrate din nou nereguli cu privire la obligația agenților de a deține oferte ferme de locuri de muncă de la angajatorii străini, îndeplinirea condițiilor de desfășurare a activității, necomunicarea către ITM Arad a situației cu privire la contractele de mediere încheiate și numărul persoanelor angajate în străinătate.
Având în vedere numărul mare de solicitări de informații înregistrat la ITM Arad în ultima perioadă, în special telefonice, readucem în atenția persoanelor interesate informații utile, necesar a fi avute în vedere la încheierea contractului de mediere :
Înainte de semnarea contractului de mediere recomandăm a se citi cu atenție clauzele contractuale, a se verifica dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrare la Inspectoratul teritorial de muncă, oferta locului de muncă, adresa și existența angajatorului străin pentru care a optat.
CONTRACTUL DE MEDIERE este un contract de natura civilă care trebuie să conţină: denumirea angajatorului din străinătate/țara pentru care se face medierea, adresă, număr de telefon/fax; descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit.
Începând cu data de 05.03.2018 AGENTUL DE PLASARE nu mai are dreptul legal de a percepe niciun tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.
Reiterăm faptul că în cazul unor conflicte de muncă izvorâte din nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin, soluționarea acestora este de competența instituțiilor statului respectiv.
Pentru informații suplimentare persoanele interesate pot solicita sprijinul Ambasadei României / Consulat din țara respectivă pentru a primi recomandări cu privire la demersurile legale pe care le pot urma.
Astfel cum am precizat și în comunicatul anterior, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad continuă și în această lună...
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, aduce la cunoștința angajatorilor, angajaților și lucrătorilor că în conformitate cu dispozițiile Codului Muncii,...
În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au verificat modul de respectare de către...
Luna octombrie reprezintă în fiecare an o perioadă deosebit de importantă în ceea ce privește activitatea de securitate și sănătate în muncă.
Prin urmare,...