Informarea cetatenilor romani care doresc sa munceasca in Norvegia
ITM ARAD > Noutati > Informarea cetatenilor romani care doresc sa munceasca in Norvegia
Din informaţiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetăţeni români, aflaţi la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă şi/sau ai unor înşelătorii financiare.
Muncitorii români au fost fraudaţi de unii angajatori, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. în timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.
Metodele folosite de fraudatori sunt:
falsificarea foilor de salariu,
falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme in numele victimei.
Intermediarii solicită 20%-30% din sumă, copie după paşaport, CNP Norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii ”împrumută” alte sume considerabile fără ştiinţă, dar cu documentele păgubitului.
Subliniem faptul că, potrivit prevederilor Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate – republicată cu modificările și completările ulterioare, activitatea de plasare forță de muncă în străinătate, o poate desfășura un agent de plasare a forţei de muncă persoană juridică.
Acesta are în principal următoarele obligații:
֎ să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul.
֎ să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislației statului respectiv, contracte care conțin oferte ferme de locuri de muncă.
֎ să încheie cu solicitanții locurilor de muncă contracte de mediere;
֎ să efectueze activitățile de mediere și plasare în mod gratuit.
CONTRACTUL DE MEDIERE este un contract de natură civilă care se încheie de către agent cu cetățeanul român.
Acest contract de mediere trebuie să conţină:
֎ denumirea angajatorului din străinătate/țara pentru care se face medierea în vederea
֎ angajării,
֎ adresă, număr de telefon/fax;
֎ descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă,
֎ durata timpului de muncă,
֎ durata contractului de muncă,
֎ salarizare,
֎ condiţiile de transport, de locuit.
Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.
RECOMANDĂRI ‼‼
În cazul în care sunteți cetățean român și cautați un loc de muncă în străinătate :
√verificați dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă;
√ verificați cu atenție oferta locului de muncă;
√ verificați adresa și existența angajatorului străin pentru care ați optat;
√ citiți cu atenție clauzele contractului de mediere.
‼‼ NU acceptați cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line. Puteți solicita un loc de muncă în străinătate și Agenției de șomaj, prin Rețeaua EURES.
Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin, este de competența instituțiilor statului respectiv. Pentru informații suplimentare puteți solicita sprijinul Ambasadei României din țara respectivă, care vă poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le puteți urma.
Astfel cum am precizat și în comunicatul anterior, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad continuă și în această lună...
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, aduce la cunoștința angajatorilor, angajaților și lucrătorilor că în conformitate cu dispozițiile Codului Muncii,...
În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au verificat modul de respectare de către...
Luna octombrie reprezintă în fiecare an o perioadă deosebit de importantă în ceea ce privește activitatea de securitate și sănătate în muncă.
Prin urmare,...