Info ITM ARAD

ITM Arad – Verificari la angajatorii care desfasoara activitate in domeniul „Intretinerea si repararea autovehiculelor”


În perioada 23 – 26 aprilie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat acțiuni de verificare la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul „Întreținerea și repararea autovehiculelor” cod CAEN 452.

Acțiunea, de tip Campanie națională, a vizat în principal modul în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă precum și a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.

Astfel, din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, ținând seama de riscurile de accidentare la locul de muncă la care sunt expuși lucrătorii din acest domeniu de activitate, respectarea dispozițiilor legale menite să prevină producerea de evenimente nedorite este imperios necesară.

În acest domeniu de activitate există o gamă largă de riscuri din care amintim : alunecări pe pardoseala umedă, umiditate excesivă, ventilație insuficientă, risc de intoxicare cu substanțe chimice utilizate în cadrul procesului de spălare auto, perioade lungi în care angajații stau în picioare, risc de electrocutare și nu în ultimul rând pericol de accidentare prin manevrarea deficitară a autovehiculelor în incinta spălătoriilor.

În ceea ce privește relațiile de muncă, dat fiind faptul că domeniul este unul susceptibil de încălcarea dispozițiilor legale, s-a urmărit identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și luarea măsurilor care să asigure respectarea de către angajatori și angajați a prevederilor legale.

S-a verificat modul în care angajatorii respectă dispozițiile legale cu privire la timpul de muncă și timpul de odihnă, repausurile periodice, angajarea personalului, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de către salariați precum și garantarea în plată a salariului minim brut pe țară.

De asemenea, lucrătorii au fost informați cu privire la consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului.

În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta și nu mai puțin important, încălcarea legii atrage după sine sancțiuni, amenda contravențională fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Actiune de informare si constientizare a angajatorilor si salariatilor cu privire la eliberarea adeverintelor de vechime

Actiune de informare si constientizare a angajatorilor si salariatilor cu privire la eliberarea adeverintelor de vechime

Astfel cum am precizat și în comunicatul anterior, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad continuă și în această lună...

 

INFORMARE privind munca nedeclarata si munca subdeclarata

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, aduce la cunoștința angajatorilor, angajaților și lucrătorilor că în conformitate cu dispozițiile Codului Muncii,...

 

Actiune de control privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul României

În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au verificat modul de respectare de către...

 
Securitatea si sanatatea in munca in era digitala

Securitatea si sanatatea in munca in era digitala

Luna octombrie reprezintă în fiecare an o perioadă deosebit de importantă în ceea ce privește activitatea de securitate și sănătate în muncă. Prin urmare,...