Info ITM ARAD

Campanie nationala de prevenire a accidentelor de munca din industria extractiva cat si in unitatile de producere a energiei electrice


Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, este implicat activ în această perioadă, în acțiuni de verificare a modului de respectare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă precum și în unitățile de producere a energiei electrice.

Cu această ocazie, se va pune accent cu precădere pe modul în care serviciile interne de prevenire şi protecţie a securității și sănătății lucrătorilor din industria extractivă respectiv în unitățile de producere a energiei electrice îşi desfăşoară activitatea, sunt organizate şi îşi îndeplinesc atribuţiile.

În cadrul acestor campanii, angajatorii vor fi informați cu privire la cele mai eficiente mijloace de protecţie privind securitatea şi sănătatea în muncă pentru crearea de condiții care să stimuleze lucrătorii, rezultatul scontat fiind creșterea nivelului de securitate la locul de muncă, aceștia având obligația de a asigura echipament colectiv și individual de protecție, transportul la și de la locurile de muncă cât și echipamente de muncă corespunzătoare activităților desfășurate și riscurilor prezente la locurile de muncă.

În plus, angajatorii din unitățile de producere a energiei electrice au îndatorirea de a se asigura că planificarea și introducerea de noi tehnologii au loc cu consultarea lucrătorilor sau reprezentanților acestora în ceea ce privește consecințele asupra securității și sănătății lucrătorilor, să ia măsurile corespunzătoare, pentru ca în zonele cu risc ridicat, accesul să fie permis numai lucrătorilor care au primit și și-au însușit instrucțiunile adecvate, lucrările electrice fiind executate numai cu personal calificat în meseria de electrician, autorizat și instruit. Cunoscute fiind riscurile specifice acestei activități, un accent deosebit trebuie pus atât pe o instruire adecvată, precum si pe o monitorizare permanentă, astfel încât să se permită o îmbunătățire a condițiilor de lucru.

Conchidem că participanții la procesul muncii au obligația de a respecta toate dispozițiile care vizează protecția muncii, aceasta fiind de altfel o condiție esențială pentru un mediu de lucru sănătos, pentru protejarea vieții, astfel încât pe parcursul zilei de muncă să nu se înregistreze nici un eveniment de natură să pună în pericol sănătatea, integritatea fizică sau chiar viața angajaților.

Biroul de presă al ITM Arad

02.02.2023

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

INFORMARE privind actiunile de supraveghere a pietii in 2022

INFORMARE privind actiunile de supraveghere a pietii in 2022

Urmărind acțiunile de control prevăzute în Campania cu numărul 4 din Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2022, program care are la...

 
Incadrarea pe piata muncii a cetatenilor din state non UE, in atentia inspectorilor de munca

Incadrarea pe piata muncii a cetatenilor din state non UE, in atentia inspectorilor de munca

În perioada 09.02.2023 – 10.03.2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost implicați în Campania Națională privind...

 
Anunt achizitie publica

Anunt achizitie publica

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ ARAD cu sediul în Arad, strada Episcopiei nr. 11-13, C.I.F. 12337817, anunţă iniţierea procedurii de achiziţie directă de...

 
07.03.2023 – O noua intalnire ITM Arad – angajatori/angajati, cu participarea Serviciului pentru Imigrari al judetului Arad (IGI)

07.03.2023 – O noua intalnire ITM Arad – angajatori/angajati, cu participarea Serviciului pentru Imigrari al judetului Arad (IGI)

Marți, 07.03.2023, începând cu ora 10.00, la sediul Rectoratului Universității ”AUREL VLAICU” din Arad (fostul Liceu Sanitar – lângă Primăria Arad),...