Info ITM ARAD

Campanie nationala de prevenire a accidentelor de munca in statiile de distributie a carburantilor auto


În cadrul Campaniei Naționale de prevenire a accidentelor de muncă în stațiile de distribuție a carburanților auto, desfășurată pe parcursul trimestrelor II și III ale anului 2023 inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad vor desfășura controale la angajatorii care realizează activități în stațiile de distribuție a carburanților auto, situate pe raza județului Arad.

Acțiunea se va desfășura la nivel național, sub directa coordonare a Inspecției Muncii și va avea ca obiectiv principal verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce privește încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii din acest domeniu și în egală măsură eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora.

Întrucât principalele riscuri în domeniul securității și sănătății în muncă pentru stațiile de distribuție a carburanților auto sunt legate de activitățile de comercializare a diferitelor sortimente de benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat (GPL), precum și a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat pentru utilizare casnică, inspectorii de muncă vor insista asupra importanței și necesității respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă, atât de către angajatori cât și de către lucrătorii din acest domeniu, măsură imperios necesară pentru a elimina producerea de evenimente care să pună în pericol sănătatea și integritatea fizică a angajaților sau chiar a clienților.

Având în vedere că exploziile și incendiile pot provoca pierderi umane, daune materiale și au un impact deosebit de grav asupra mediului înconjurător, evaluarea riscului de explozie și incendiu, precum și stabilirea măsurilor adecvate de reducere a acestora la nivele acceptabile, capătă o importanță deosebită pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor.

În acest sens, angajatorii din acest domeniu au obligația de a realiza evaluarea riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, ținând cont de probabilitatea producerii și persistenței atmosferelor potențial explozive, precum și de probabilitatea prezenței și activării surselor de aprindere și a declanșării incendiului; de a marca corespunzător căile de circulație a vehiculelor din stațiile de distribuție carburanți.

Un accent deosebit trebuie pus pe instruirea suficientă și adecvată a lucrătorilor cu privire la protecția împotriva exploziilor și folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locurile de muncă.
În concluzie, evidențiem faptul că participanții la procesul muncii au obligația de a respecta toate dispozițiile care vizează protecția muncii, aceasta fiind de altfel o condiție esențială pentru un mediu de lucru sănătos, pentru protejarea vieții, astfel încât pe parcursul zilei de muncă să nu se înregistreze nici un eveniment de natură să pună în pericol sănătatea, integritatea fizică sau chiar viața angajaților.

 

Biroul de Presă al ITM Arad

19.04.2023

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Informare privind actiunile de supraveghere a pietii in trimestrul III al anului 2023

Informare privind actiunile de supraveghere a pietii in trimestrul III al anului 2023

Urmărind acțiunile de control prevăzute în Campania cu numărul 6 din Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023, program care are la...

 
Concurs pentru ocuparea de functie publica 26.10. – 30.10.2023

Concurs pentru ocuparea de functie publica 26.10. – 30.10.2023

Anunt concursFormular de înscriereDeclaratie pe propria răspundereAdeverințăBibliografie si tematica

 
Respectarea normelor SSM, premisă esențială pentru un mediu de lucru sigur

Respectarea normelor SSM, premisă esențială pentru un mediu de lucru sigur

Numărul mare de evenimente comunicate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad de către angajatori în primele opt luni ale anului a dus la intensificarea controalelor...

 
ITM Arad – controale la unitățile din sectorul turismului și al alimentației publice

ITM Arad – controale la unitățile din sectorul turismului și al alimentației publice

Pe perioada trimestrelor I-III, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au întreprins acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea...