Info ITM ARAD

Comunicat de presa


Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 251.863 de euro

şi a depistat 137 de persoane fără contracte individuale de muncă

în perioada 02-06 februarie 2015

 

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 02-06 februarie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.108.200 de lei, adică 251.863 de euro. Au fost depistate 137 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 49 erau din București, 14 din Bihor și 10 din județul Constanța. Inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără contracte individuale.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 842.200 de lei din care 580.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 315 angajatori din care 36 pentru muncă fără forme legale. Au fost sancționate 24 de persoane fizice pentru ca au acceptat să muncească la negru.

 

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 266.000 de lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a două echipamente de lucru în județele Galați și Neamț. În județul Argeș s-a dispus sistarea activității pentru a fi prevenite posibile accidente.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 61 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 28 au avut loc în București.

 

”Inspecţia Muncii este necesară pentru un mediu de afaceri sigur și sănătos, obiectiv pe care ne-am propus să-l asigurăm prin dialog și parteneriat. Avem încheiate protocoale de colaborare cu Uniunea Generală a Industriașilor din România, Patronatul Român, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Patronatul National Român. Am avut întâlniri cu reprezentanții Uniunii Naționale a Patronatului Român pentru dezvoltarea unui parteneriat. Am ajuns la concluzia că împreună putem crește eficiența în: combaterea muncii la negru, asigurarea pentru angajații din România a unui mediu de muncă propice, monitorizarea sănătății salariaților, ridicarea nivelului de calitate a serviciilor de securitate şi sănătate în muncă prin colaborare cu firmele care prestează servicii de prevenire şi protecţie. Manifestăm deschidere permanentă în domeniile de competență.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

 

12 februarie 2015

 

Eugen Tifin,

Purtător de cuvânt

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Autorizarea functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca

Autorizarea functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca

În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale, angajatorii au obligaţia...

 
28 APRILIE – Ziua Mondiala a Securitatii si Sanatatii in Munca

28 APRILIE – Ziua Mondiala a Securitatii si Sanatatii in Munca

În fiecare an, pe 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Mondială a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă cu scopul...

 
Noul Registru de evidenta al salariatilor REGES ONLINE

Noul Registru de evidenta al salariatilor REGES ONLINE

Întrucât începând cu data de 1 aprilie 2025 noul Registru de evidență a salariaților REGES ONLINE este la dispoziția salariaților și angajatorilor, Inspectoratul...

 
Examen de promovare in grad profesional

Examen de promovare in grad profesional

Anunt examen de promovare in grad profesional 2025Bibliografie si tematica 2025