Info ITM ARAD

Comunicat de presă


Dantes Nicolae Bratu: ”Prin acțiuni de control derulate atât ziua cât și în timpul nopții am verificat respectarea prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.”

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 18 – 22 mai 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 404.088 euro, adică 1.818.400 de lei. Au fost depistate 138 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 16 erau din Dâmbovița și 15 din județul Iași.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.088.400 de lei din care 730.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 8 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 350 de angajatori. Au fost sancționate 22 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru. În județul Tulcea au fost efectuate 49 de controale în timpul nopții.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 374.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 44 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 21 au avut loc în București. Au fost dispuse 9 opriri de echipamente,  7 în județul Prahova și 2 în Ialomița pentru evitarea unor posibile accidentări ale lucrătorilor.

”Am controlat atât ziua cât și noaptea felul în care angajatorii respectă legea, iar prin campanii tematice am urmărit combaterea muncii nedeclarate și verificarea respectării prevederilor legale de securitate și sănătate. Verificările i-au vizat în special pe operatorii economici care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie, patiserie și făinoase, comerțul cu amănuntul al pâinii” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Eugen Tifin,
Purtător de cuvânt
Serviciul Comunicare

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

INFORMARE: Protectia maternitatii la locul de munca

INFORMARE: Protectia maternitatii la locul de munca

Prin Legea nr. 161 pentru modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial nr. 507 din 31 mai 2024, au fost...

 
ITM Arad – Modificari privind salariul minim brut garantat in plata

ITM Arad – Modificari privind salariul minim brut garantat in plata

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajații și angajatorii de pe raza județului Arad, că în Monitorul Oficial nr. 529 din 06 iunie 2024 a...

 
ITM Arad – Verificari la angajatorii care desfasoara activitati de jocuri de noroc si pariuri

ITM Arad – Verificari la angajatorii care desfasoara activitati de jocuri de noroc si pariuri

În perioada 29.05.2024 – 01.06.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost implicați în acțiuni de control, la...

 
INFORMARE: Despre perioada de proba

INFORMARE: Despre perioada de proba

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice...