INFORMARE privind actiunile de supraveghere a pietii in trimestrul IV al anului 2024
Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă – Supravegherea pieții, au efectuat pe parcursul trimestrului IV al...
var admin_url = "http://itmarad.ro/wp-admin/"
65 de unități din domeniul fabricării produselor minerale nemetalice monitorizate de ITM Arad
În perioada aprilie – decembrie a.c., se va desfăşura, la nivel naţional acțiunea de conștientizare și control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conținut de silice cristalină.
Cel mai important obiectiv al campaniei este prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la silice cristalină;
Motivarea campaniei constă în faptul că, expunerea profesională la silice cristalină apare în exploatarea carierelor, în exploatările miniere, procesarea mineralelor (uscare, măcinare, ambalare în saci și manipulare), prelucrarea pietrei, spargerea și finisarea pietrei, lucrul cu zidărie, cărămizi și țiglă, prelucarea fontei, fabricarea cărămizilor și țiglei, unele procese refractare, activitatea din construcții, inclusiv lucrul cu piatră, beton, cărămizi și panouri izolatoare, săparea tunelelor, restaurarea clădirilor și industria ceramică.
Efectele asupra sănătății ale silicei cristaline sunt legate de fracțiunea de praf respirabilă, care pătrunde adând în plămâni.Expunerea prelungită la niveluri ridicate de praf face dificilă curățarea prafului din plămâni și produce, pe termen lung, silicoză, boalaă pulmonară obstructivă cronică, cancer la plămâni, precum și alte efecte asupra sănătății.
Practic, silicea este numele dat unui grup de minerale compuse din siliciu și oxigen, cele mai răspândite elemente în crusta pământului. În ciuda formulei chimice simple, SiO2, silicea există în forme diferite, atât în stare cristalină, dar și în stare amorfă (noncristalină). Silicea cristalină este o componentă de bază a materialelor, având multiple utilizări în industrie și în viața noastră de zi cu zi. Este imposibil să ne imaginăm viața fără drumuri și alte infrastructuri de transport, fără bunurile din sticlă și ceramică, ori case fără cărămizi, mortar sau ferestre, mașină fără motoare sau parbrize.
Tocmai de aceea, lucrătorii expuși la silice cristalină prezintă un risc ridicat să dezvolte cancer la plămâni, afecțiuni ale rinichilor, tuberculoză, boli cardiovasculare și ale sistemului imunitar.
Grupul ţintă îl constituie angajatori având domeniile de activitate 23 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice:
231 – Fabricarea sticlei și a articolelor din sticlă
232 – Fabricarea de produse refractare
233 – Fabricarea materialelor de construcții din argilă
234 – Fabricarea altor articole din ceramic și porțelan
235 – Fabricarea cimentului, varului și ipsosului
236 – Fabricarea articolelor din beton, ciment și ipsos
237 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei
239 – Fabricarea produselor abrasive și a altor produse din minerale nemetalice
La nivelul ITM Arad, această acţiune care se va derula până la sfârșitul anului va angrena, îndeosebi, inspectorii de muncă pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă.
Biroul de presă al ITM Arad