Info ITM ARAD

HARTUIREA SI DISCRIMINAREA LA LOCUL DE MUNCA REDEFINITE IN CODUL MUNCII


Legea nr. 151 din 23 iulie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 658 din 24 iulie 2020 aduce completări și modificări Codului Muncii în ceea ce privește discriminarea salariaților.

Astfel, orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, exercitată prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este strict interzisă.

De asemenea, este interzisă neacordarea, restrângerea sau înlăturarea recunoașterii sau exercitării drepturilor prevăzute de legislația muncii precum și orice prevedere, acțiune sau practică aparent neutră, care are ca efect dezavantajarea unei persoane față de o alta, sau concedierea salariaților, în baza unuia din criteriile enunțate mai sus.

Sancționabilă este și exercitarea hărțuirii sau a discriminării prin asociere, care are ca efect lezarea demnității unei persoane, creând un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.

Inspectorii de muncă atrag atenția angajatorilor să aibă în vedere aceste noi reglementări, întrucât pentru o productivitate sporită este nevoie de un mediu de lucru adecvat, în condiții de nediscriminare și protecție a salariaților.

Exercitarea discriminării directe sau indirecte, a hărțuirii la locul de muncă constituie contravenție, fapta fiind sancționată cu amendă de la 1.000 lei la 20.000 lei.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Munca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori

Munca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori

Și pe parcursul lunii septembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au continuat acțiunile de control în scopul identificării...

 
Verificari la beneficiarii care presteaza munca necalificata cu zilieri

Verificari la beneficiarii care presteaza munca necalificata cu zilieri

În perioada 14 – 19 septembrie 2020 inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Arad au desfășurat o amplă acțiune de informare și control la beneficiarii de...

 
Zile libere pentru parinti in cazul limitarii sau suspendarii activitatilor didactice

Zile libere pentru parinti in cazul limitarii sau suspendarii activitatilor didactice

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii și salariații interesați, că în situația limitării sau suspendării activităților didactice...

 
Reglementari noi privind angajarea strainilor

Reglementari noi privind angajarea strainilor

REGLEMENTĂRI NOI PRIVIND ANGAJAREA STRĂINILOR- Avizul de angajare nu mai este necesar pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia   Inspectoratul...