Info ITM ARAD

Informare date statistice RM si SSM pe anul 2020


 Pe parcursul anului 2020 au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă de către angajatori, un număr total de 222 de evenimente, cu 105 mai puține decât în anul precedent.

Dintre acestea, în urma cercetării, 138 de evenimente au fost clasificate ca fiind accidente de muncă, paisprezece fiind produse în afara muncii.

În urma accidentelor de muncă, au rezultat 226 de victime, fiind înregistrate 18 decese, numărul fiind în scadere față de anul 2019 când au fost înregistrate 27 de decese.

Dintre accidentele cercetate de ITM Arad, nouă au fost produse în afara muncii, patru în timpul procesului de muncă, patru au fost cu victime multiple (colective), două fiind soldate cu invaliditatea victimei, patru fiind încă în curs de cercetare.

Din analiza cauzelor care au condus la accidentarea celor 226 de persoane anul trecut, reiese faptul că cele mai multe accidente au fost generate de :

 

  • efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă;
  • nerespectarea instrucţiunilor de lucru sau instruirea necorespunzătoare efectuată de către responsabilii pe linie de securitate şi sănătate în muncă din cadrul unităţii etc.
  • nepurtarea echipamentului de lucru sau a echipamentului de protecție;

 

De asemenea, analizând împrejurările în care s-au produs accidentele de muncă, s-a constatat că cele mai multe accidente au avut loc prin prinderea, lovirea sau strivirea victimei.

 

Pentru prevenirea producerii accidentelor de muncă, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă, vor continua și în acest an verificările periodice la angajatorii de pe raza județului Arad, verificări care vor urmări asigurarea de către angajator a mijloacelor de protecție colectivă, a echipamentului de lucru, a echipamentului individual de protecție precum și respectarea dispoziției de purtare de către lucrători a acestor echipamente.

De asemenea, va continua cu prioritate, monitorizarea permanentă a modului în care este supravegheată de către angajatori, starea de sănătate a personalului lucrător, asigurarea instruirii și informării cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În ceea ce privește activitatea din domeniul relațiilor de muncă, în anul 2020 numărul de controale efectuate a înregistrat o creștere, acestea ajungând la 1689, comparativ cu anul 2019 când au fost efectuate un număr de 1669 controale.

Chiar dacă numărul total al angajatorilor sancționați a crescut în anul 2020 față de anul precedent (950 în 2019 / 980 în anul 2020), în ceea ce privește munca nedeclarată se constată o scădere a numărului de angajatori care au încălcat dispozițiile Codului Muncii, față de 2019, aspect care demonstrează că informările și atenționările efectuate atât prin intermediul comunicatelor de presă, cât și cele pe care le fac inspectorii de muncă cu ocazia controalelor, au materializare.

O scădere semnificativă s-a înregistrat și în ceea ce privește numărul de persoane care prestează activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă, acesta scăzând în anul 2020 la 117 față de 158 înregistrați în 2019.

 

Pentru neregulile constatate au fost stabilite 4518 măsuri de intrare în legalitate, cuantumul total al amenzilor aplicate în anul 2020 depășind 2.735.000 lei.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Informare privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme

Informare privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad readuce în atenția angajatorilor de pe raza județului Arad, că în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute (temperaturi...

 
ITM Arad – actiuni de control in centrele rezidentiale de servicii sociale

ITM Arad – actiuni de control in centrele rezidentiale de servicii sociale

În perioada 27 octombrie – 15 decembrie 2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad efectuează acțiuni de verificare la...

 
Actiune de control in parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere

Actiune de control in parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere

Având în vedere situația accidentelor de muncă, înregistrate pe parcursul anilor 2019-2022 la nivel național, din care rezultă faptul că în domeniul forestier,...

 
Securitatea si sanatatea in munca in era digitala

Securitatea si sanatatea in munca in era digitala

Campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase 2023-2025, organizată la nivelul Uniunii Europene de către Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate...