Info ITM ARAD

INFORMAREA, FACTOR IMPORTANT IN PREVENIREA ACCIDENTELOR DE MUNCA


Accidentele de muncă înregistrate în fiecare an în sectorul construcții, de cele mai multe ori cu consecințe grave, reprezintă motivul principal, pentru care și pe parcursul anului 2020, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad se vor implica activ în monitorizarea și verificarea respectării de către angajatori și lucrători, a normelor de securitate și sănătate în muncă.

Astfel, pentru a limita producerea de accidente, angajatorii au obligația de a implementa măsuri necesare asigurării securității și protecției lucrătorilor care își desfășoară activitatea pe șantierele temporare și mobile.

Prin urmare, angajatorii din acest domeniu vor asigura pe șantiere echipamente de muncă corespunzătoare, vor monta sisteme de protecție colectivă (balustrade solide, platforme sau plase de prindere), lucrătorii vor folosi obligatoriu echipamentul individual de protecție (bocanci, căști, centuri de ancorare) toate acestea reducând pericolul iminent de cădere de la înălțime.

Un accent deosebit trebuie pus pe instruirea suficientă și adecvată a lucrătorilor, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru specifice locului de muncă, atât la angajare cât și în alte situații : la schimbarea locului de muncă, la introducerea unui nou echipament de muncă sau la modificarea celui existent, la introducerea unei noi tehnologii sau proceduri de lucru și nu în ultimul la executarea unor lucrări speciale.

În contextul perioadei actuale pe lângă măsurile enunțate mai sus, angajatorii au obligația de a lua toate măsurile pentru prevenirea apariției și răspândirii COVID – 19 la locurile de muncă, asigurând o instruire și o informare corespunzătoare a lucrătorilor.

 

 

Biroul de Presă al ITM Arad

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

ITM ARAD : Comunicat de presa

ITM ARAD : Comunicat de presa

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii și angajații că în Monitorul Oficial nr. 951 din data de 05 octombrie 2021 a fost publicată...

 
ITM Arad – Verificari la beneficiarii care utilizeaza munca zilierilor

ITM Arad – Verificari la beneficiarii care utilizeaza munca zilierilor

 În perioada 20 – 24 septembrie 2021 inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Arad au desfășurat acțiuni de control la beneficiarii care utilizează muncă...

 
ITM ARAD – ACTIUNE DE CONTROL IN CONSTRUCTII

ITM ARAD – ACTIUNE DE CONTROL IN CONSTRUCTII

Având în vedere Planul de măsuri elaborat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, plan care urmărește reducerea incidenței...

 
ITM ARAD : ACTIUNE DE CONTROL

ITM ARAD : ACTIUNE DE CONTROL

În perioada 06 septembrie – 08 septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată...