Info ITM ARAD

ITM Arad – Actiune de control la constructorii din municipiul Arad


Vineri, 31 martie 2023, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad, având sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad au inițiat o amplă acțiune de control la constructorii ce-și desfășoară activitatea pe raza municipiului Arad.

Acțiunea a vizat depistarea prestării muncii fără forme legale în acest sector de activitate, fiind știut faptul că este un domeniu susceptibil „muncii la negru”.

Acțiunea a dovedit acest fapt, pe parcursul controlului fiind depistată o persoană fizică ce utiliza nu mai puțin de 13 muncitori fără forme legale.

Dat fiind gravitatea faptei, persoana fizică a fost sancționată cu amenda maximă prevăzută de lege, în speță 200.000 lei.

De asemenea, sancțiuni au primit și muncitorii, fiecăruia fiindu-i aplicată amendă în cuantum de 1000 lei.

Readucem din nou în atenția angajatorilor, lucrătorilor precum și în atenția persoanelor fizice care intenționează să folosească ,,munca la negru”, efectele nocive și mai ales consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care lucrează fără a avea încheiat un contract de muncă este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului.

În egală măsură, angajatorul (persoană fizică sau juridică) care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta și nu mai puțin important, eludarea legii atrage după sine sancțiuni drastice.

 

Biroul de presă al ITM Arad

03.04.2023

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Informare privind actiunile de supraveghere a pietii in trimestrul III al anului 2023

Informare privind actiunile de supraveghere a pietii in trimestrul III al anului 2023

Urmărind acțiunile de control prevăzute în Campania cu numărul 6 din Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023, program care are la...

 
Concurs pentru ocuparea de functie publica 26.10. – 30.10.2023

Concurs pentru ocuparea de functie publica 26.10. – 30.10.2023

Anunt concursFormular de înscriereDeclaratie pe propria răspundereAdeverințăBibliografie si tematica

 
Respectarea normelor SSM, premisă esențială pentru un mediu de lucru sigur

Respectarea normelor SSM, premisă esențială pentru un mediu de lucru sigur

Numărul mare de evenimente comunicate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad de către angajatori în primele opt luni ale anului a dus la intensificarea controalelor...

 
ITM Arad – controale la unitățile din sectorul turismului și al alimentației publice

ITM Arad – controale la unitățile din sectorul turismului și al alimentației publice

Pe perioada trimestrelor I-III, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au întreprins acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea...