Info ITM ARAD

ITM Arad: Comunicat de presa


 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reamintește angajatorilor și angajaților, că începând cu 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 1071 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

 Actul normativ stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,33 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei / oră.

Tot cu acestă dată, sunt aplicabile și dispozițiile art.V din OUG nr. 142 / 2021 care modifică Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii în ceea ce privește perioada în care un salariat poate fi plătit cu salariul de bază minim brut pe țară.

Astfel, pentru un nou angajat, salariul de bază minim brut garantat în plată poate fi menținut pentru o perioadă de maxim 24 de luni calculate de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

Noile prevederi se aplică și angajaților care au încheiate contracte individuale de muncă și sunt deja plătiți la data de 1 ianuarie 2022 cu salariul de bază minim pe țară garantat în plată, pentru aceștia perioada de maxim 24 de luni va fi calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Reamintim angajatorilor, că au obligația de a transmite informațiile privind noile salarii în Registrul de Evidență al Salariaților – REVISAL, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării.

De asemenea trebuie avut mereu în vedere, că fapta persoanei care în mod repetat stabileşte salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

ITM Arad: Comunicat de presa

ITM Arad: Comunicat de presa

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii care desfășoară activități în sectorul agricol și în industria alimentară că în Monitorul...

 
Actiune privind prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale

Actiune privind prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale

 05 Mai 2022 – ITM Arad Acțiune de conștientizare privind prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale Dat fiind faptul că în fiecare...

 
ITM Arad : Actiuni de control la angajatorii din domeniul panificatiei

ITM Arad : Actiuni de control la angajatorii din domeniul panificatiei

În perioada 05 – 08 aprilie 2022, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au întreprins acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea...

 
Anunt achizitie publica

Anunt achizitie publica

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ ARAD cu sediul în Arad, strada Episcopiei nr. 11-13, C.I.F. 12337817, anunţă iniţierea procedurii de achiziţie directă de...