Info ITM ARAD

ITM Arad: Comunicat de presa


 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reamintește angajatorilor și angajaților, că începând cu 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 1071 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

 Actul normativ stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,33 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei / oră.

Tot cu acestă dată, sunt aplicabile și dispozițiile art.V din OUG nr. 142 / 2021 care modifică Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii în ceea ce privește perioada în care un salariat poate fi plătit cu salariul de bază minim brut pe țară.

Astfel, pentru un nou angajat, salariul de bază minim brut garantat în plată poate fi menținut pentru o perioadă de maxim 24 de luni calculate de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

Noile prevederi se aplică și angajaților care au încheiate contracte individuale de muncă și sunt deja plătiți la data de 1 ianuarie 2022 cu salariul de bază minim pe țară garantat în plată, pentru aceștia perioada de maxim 24 de luni va fi calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Reamintim angajatorilor, că au obligația de a transmite informațiile privind noile salarii în Registrul de Evidență al Salariaților – REVISAL, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării.

De asemenea trebuie avut mereu în vedere, că fapta persoanei care în mod repetat stabileşte salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

INFORMARE: Protectia maternitatii la locul de munca

INFORMARE: Protectia maternitatii la locul de munca

Prin Legea nr. 161 pentru modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial nr. 507 din 31 mai 2024, au fost...

 
ITM Arad – Modificari privind salariul minim brut garantat in plata

ITM Arad – Modificari privind salariul minim brut garantat in plata

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajații și angajatorii de pe raza județului Arad, că în Monitorul Oficial nr. 529 din 06 iunie 2024 a...

 
ITM Arad – Verificari la angajatorii care desfasoara activitati de jocuri de noroc si pariuri

ITM Arad – Verificari la angajatorii care desfasoara activitati de jocuri de noroc si pariuri

În perioada 29.05.2024 – 01.06.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost implicați în acțiuni de control, la...

 
INFORMARE: Despre perioada de proba

INFORMARE: Despre perioada de proba

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice...