Info ITM ARAD

ITM Arad – controale la unitățile din sectorul turismului și al alimentației publice


Pe perioada trimestrelor I-III, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au întreprins acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul turismului și al serviciilor de alimentație publică.

Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de alimentație publică care cuprinde restaurantele, fast-food-urile, cantinele, cafenelele, bistrourile, cluburile,  discotecile trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor deoarece angajații sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă, după cum urmează: arsuri termice, tăieturi, înțepături; riscuri electrice; căderi la același nivel prin alunecare sau împiedicare; durata excesivă a timpului de lucru (orar atipic).

Prin urmare, scopul acestei campanii a fost cel de a crește gradul de conștientizare, atât a angajaților cât și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării la locul de muncă a legislației specifice din domeniul securității și sănătății în muncă.

Angajatorii au fost atenționați cu privire la principalele riscuri în domeniul sănătății și securității în muncă pentru aceste activități, în speță, obligația de a verifica periodic echipamentele electrice, echipamentele de muncă supuse unei legislații speciale (centralele termice, lifturile sau alte echipamente similare).

În perioada alocată campaniei au fost verificați 71 de angajatori cu peste 918 de angajați, fiind identificate 99 de neconformități, aplicându-se 26 de sancțiuni – avertismente și amenzi.

Conchidem că participanții la procesul muncii au obligația de a respecta toate dispozițiile care vizează protecția muncii, aceasta fiind de altfel o condiție esențială pentru un mediu de lucru sănătos, pentru protejarea vieții, astfel încât pe parcursul zilei de muncă să nu se înregistreze nici un eveniment de natură să pună în pericol sănătatea, integritatea fizică sau chiar viața angajaților.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Examen de promovare in grad profesional

Examen de promovare in grad profesional

Anunt examen de promovare in grad profesional 2024Bibliografie si tematica 2024

 
INFORMARE privind actiunile de supraveghere a pietii in trimestrul II al anului 2024

INFORMARE privind actiunile de supraveghere a pietii in trimestrul II al anului 2024

Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă – Supravegherea pieții, au efectuat pe parcursul trimestrului II al...

 
LA MULȚI ANI INSPECTIA MUNCII! – 25 DE ANI

LA MULȚI ANI INSPECTIA MUNCII! – 25 DE ANI

Legea nr. 337 adoptată în luna decembrie 2018, care reglementează statutul inspectorului de muncă, instituie data de 11 iulie ca fiind Ziua Inspecției Muncii,...

 
Masuri de protectie pe timp de canicula

Masuri de protectie pe timp de canicula

Având în vedere prognoza meteorologică a următoarei perioade, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad readuce în atenția angajatorilor obligațiile legale...