Info ITM ARAD

ITM Arad – Promovarea negocierii colective in intreprinderile mici si mijlocii


Pe parcursul lunii februarie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost implicați în Campania națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii.

După cum este știut, Constituția României recunoaște la art.40, dreptul la asociere în sindicate, patronate și asociații profesionale, cu definirea misiunii acestora de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor, la art.41 alin.5 fiind recunoscut dreptul de negociere colectivă în muncă și de aplicare a convențiilor colective.

De asemenea, potrivit art.97 alin.1 din Legea 367 / 2022 privind dialogul social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați / lucrători.

Prin urmare, obiectivele campaniei au vizat promovarea negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii, având în vedere principalele beneficii ale negocierii colective pentru angajați/lucrători, pe de o parte și angajatori, de pe altă parte.

Apelând la negocierea colectivă angajații pot dobândi drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, pot negocia salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în execitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile și nu în ultimul rând participarea la procesele decizionale.

În ceea ce-i privește pe angajatori, negocierea colectivă poate asigura o pace socială și un climat de muncă favorabil performanței, productivitate și loialitate a personalului, net îmbunătățite, participare mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară precum și rezolvarea mai facilă a litigiilor.

Acțiunea a fost nu doar una de promovare ci și de control cu privire la respectarea dispozițiilor legale privind negocierea colectivă și relațiile de muncă.

Pe parcursul campaniei au fost verificați și îndrumați un număr de 49 angajatori din categoria întreprinderilor mici și mijlocii, cu privire la importanța și necesitatea negocierii colective.

Facem precizarea că potrivit Legii nr.367 / 2022 privind dialogul social, în situația în care într-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă parte îndreptățită să participe la negocierea colectivă, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Actiune de control la transportatorii rutieri

Actiune de control la transportatorii rutieri

În perioada 14.11.2024 – 22.11.2024, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au desfășurat acțiuni de control la angajatorii care desfășoară activități...

 
Actiune de informare si constientizare a angajatorilor si salariatilor cu privire la eliberarea adeverintelor de vechime

Actiune de informare si constientizare a angajatorilor si salariatilor cu privire la eliberarea adeverintelor de vechime

Astfel cum am precizat și în comunicatul anterior, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad continuă și în această lună...

 

INFORMARE privind munca nedeclarata si munca subdeclarata

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, aduce la cunoștința angajatorilor, angajaților și lucrătorilor că în conformitate cu dispozițiile Codului Muncii,...

 

Actiune de control privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul României

În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au verificat modul de respectare de către...