Info ITM ARAD

ITM Arad – Verificari la angajatorii care desfasoara activitati de jocuri de noroc si pariuri


În perioada 29.05.2024 – 01.06.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost implicați în acțiuni de control, la angajatorii care își desfășoară activități de jocuri de noroc și pariuri – cod CAEN 9200.

Acțiunea, de tip Campanie națională, a urmărit în principal modul în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Campania a fost motivată de faptul că acest domeniu de activitate este susceptibil de încălcarea reglementărilor legale privind angajarea personalului, transmiterea, în termen legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților, respectarea duratei timpului de muncă și munca suplimentară, existența evidenței orelor de muncă prestate de către salariați, acordarea repausului săptămânal, a sărbătorilor legale, munca de noapte și nu în ultimul rând stabilirea și acordarea drepturilor salariale.

Au fost depistate peste 30 de neconformități, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 30.000 de lei.

A fost monitorizat de asemenea modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

Accent s-a pus îndeosebi pe depistarea muncii prestate fără forme legale, știut fiind faptul că persoana care lucrează „la negru” este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului, fiind totodată pasibil de amendă.

În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea de a-l trage la răspundere pe lucrător pentru eventualele prejudicii pe care le produce acesta și nu mai puțin important, încălcarea legii atrage după sine sancțiuni, amenda contravențională fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată fără contract individual de muncă.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

INFORMARE: Protectia maternitatii la locul de munca

INFORMARE: Protectia maternitatii la locul de munca

Prin Legea nr. 161 pentru modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial nr. 507 din 31 mai 2024, au fost...

 
ITM Arad – Modificari privind salariul minim brut garantat in plata

ITM Arad – Modificari privind salariul minim brut garantat in plata

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajații și angajatorii de pe raza județului Arad, că în Monitorul Oficial nr. 529 din 06 iunie 2024 a...

 
ITM Arad – Verificari la angajatorii care desfasoara activitati de jocuri de noroc si pariuri

ITM Arad – Verificari la angajatorii care desfasoara activitati de jocuri de noroc si pariuri

În perioada 29.05.2024 – 01.06.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost implicați în acțiuni de control, la...

 
INFORMARE: Despre perioada de proba

INFORMARE: Despre perioada de proba

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice...