ITM Arad – verificari privind modificarea salariului brut


În perioada aprilie-iunie 2018, inspectorii de muncă arădeni au desfășurat acțiuni de verificare a modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale privind modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, registrul general de evidență a salariaților și stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată începând cu 1 ianuarie 2018.

 

În urma controalelor desfășurate la un număr de 203 angajatori din județul Arad, verificați cu ocazia acestei campanii, s-au constatat următoarele aspecte:

– 99% dintre aceștia, respectiv 201 angajatori au respectat prevederile art. VII  din OUG nr. 82/2017  în ceea ce privește negocierea colectivă pentru modificarea salariilor brute în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

– de asemenea, din totalul angajatorilor controlați, 184 de angajatori au respectat prevederile legale în sensul că, orice modificare a drepturilor salariale, care s-a produs de la data intrării în vigoare a OU.G. 82/2017 și până la data de 31 martie 2018, trebuia transmisă în REVISAL până la 31 martie 2018. Angajatorii care nu au respectat prevederile menționate anterior au reprezentat 9,4% din numărul total al angajatorilor controlați.

– referitor la respectarea prevederilor HG nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară  garantat în plată, menționăm faptul că doar 3 dintre angajatorii controlați nu au respectat această prevedere.

 

Cu ocazia controalelor desfășurate, au fost identificate și alte neconformități în ceea ce privește prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă, fiind aplicate în total 208  sancțiuni, din care amenzi în valoare de 209.100 lei.

 

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  

Noutati ITM

ITM Arad – program de lucru cu publicul – 25 august și 1 septembrie

ITM Arad – program de lucru cu publicul – 25 august și 1 septembrie

Având în vedere faptul că zilele de 16 și 17 august 2018 au fost stabilite ca zile libere pentru salariaţii din sectorul bugetar, potrivit art. 1 din H.G. nr....

 
Amenzi de până la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere

Amenzi de până la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reaminteşte angajatorilor faptul că ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului este decretată, prin lege, zi liberă...

 
ITM atentioneaza angajatorii

ITM atentioneaza angajatorii

Amenzi între 1.500 lei şi 2.500 lei pentru nerespectarea condiţiilor de muncă în perioadele cu temperaturi crescute extreme Ca urmare a temperaturilor crescute...

 

Contractele de munca cu timp partial, verificate de inspectorii de munca

În ultimele 2 săptămâni ale lunii iunie, s-a desfășurat la nivel naţional „Campania privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale referitoare...