INFORMARE privind munca nedeclarata si munca subdeclarata
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, aduce la cunoștința angajatorilor, angajaților și lucrătorilor că în conformitate cu dispozițiile Codului Muncii,...
var admin_url = "http://itmarad.ro/wp-admin/"
Azi, 07.08.2017, s-au publicat in Monitorul Oficial nr. 644/07.08.2017 noi prevederi in Codul Muncii (Legea 53/2003 cu completarile si modificarile ulterioare) care ajuta la eficientizarea activității de control pentru combaterea muncii nedeclarate, precum și la definirea mai clară a regimului sancționator al muncii nedeclarate în Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, prin modificarea regimului sancționator al acestei fapte, în sensul eliminării limitei de 5 persoane stabilite în prezent de Codul muncii pentru încadrarea faptei ca și contravenție.
Astfel, ultimele modificari ale Codului Muncii precieaza clar definirea muncii nedeclarate ca fiind:
b)primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității.
c)primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.
În cazul constatării săvârșirii uneia dintre faptele prevăzute de lege, inspectorul de muncă dispune, ca sancțiune complementară, sistarea activității locului de muncă organizat, supus controlului. Procedura de suspendare a activitatii va fi stabilita prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale.
Angajatorul va putea relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale aplicate și după ce demonstrează că a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă și constituirea și plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată.
Totodata, Codul Muncii mai precizeaza ca angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidenta orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.
Aceste modificari intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica de azi.
Biroul de presa al ITM Arad