Info ITM ARAD

Munca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori


Și pe parcursul lunii septembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au continuat acțiunile de control în scopul identificării cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii de pe raza județului Arad.

O primă acțiune s-a desfășurat la beneficiarii muncii prestate cu zilieri, următoarea, de tip Campanie Națională, fiind axată pe identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activiatea în domeniile de fabricare a produselor de brutărie, a produselor făinoase precum și la cei care se ocupă cu întreținerea și repararea autovehiculelor.

Munca prestată fără forme legale este un fenomen extrem de nociv, atât pentru angajatori cât și pentru lucrători, întrucât atrage consecințe sociale și economice negative.

O consecință directă o reprezintă lipsa de protecție socială a lucrătorului, acesta nebeneficiind de drepturile conferite de un contract individual de muncă: concediu de odihnă remunerat, concediu medical în cazul incapacității de muncă, lipsa dreptului la pensie precum și la indemnizație de șomaj în cazul desființării locului de muncă, nesiguranța plății muncii prestate și nu în ultimul rând neasigurarea condițiilor prielnice de lucru.

Este evident că și angajatorul care nu încheie contract individual de muncă cu lucrătorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l trage la răspundere pentru eventualele prejudicii cauzate, fiind totodată pasibil de amendă pentru încălcarea legislației muncii.

Tot în acest context, în săptămâna care s-a încheiat, Platforma europeană pentru intensificarea cooperării în materie de muncă nedeclarată, al cărei membru este și Inspecția Muncii, împreună cu Comisia Europeană, a desfășurat sub denumirea #EU4FairWork, o Campanie europeană de conștientizare a lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la beneficiile muncii declarate.

Putem afirma că toate acțiunile întreprinse au fost atât pentru verificarea respectării normelor legale dar în egală măsură și de îndrumare, de intrare în legalitate, acolo unde s-au constatat deficiențe.

Cu toate acestea, de la începutul anului și până în prezent, inspectorii de muncă au depistat 590 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, cuantumul amenzilor aplicate angajatorilor și lucrătorilor deopotrivă, ridicându-se la 1.454.500 lei.

Biroul de Presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Actiuni de control in centrele rezidentiale destinate persoanelor varstnice, persoanelor asulte cu dizabilitati si copiilor

Actiuni de control in centrele rezidentiale destinate persoanelor varstnice, persoanelor asulte cu dizabilitati si copiilor

În perioada 05 decembrie – 13 decembrie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat verificări la centrele rezidențiale...

 
Registrul general de evidenta al salariatilor

Registrul general de evidenta al salariatilor

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, reamintește angajatorilor despre obligația de a completa și transmite în registrul general de evidență al salariaților...

 
Inspectorii de munca, in control la agentii de plasare a fortei de munca in strainatate

Inspectorii de munca, in control la agentii de plasare a fortei de munca in strainatate

În perioada 27 – 29.11.2024 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat verificări cu privire la condițiile de funcționare...

 
Actiune de control la transportatorii rutieri

Actiune de control la transportatorii rutieri

În perioada 14.11.2024 – 22.11.2024, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au desfășurat acțiuni de control la angajatorii care desfășoară activități...