Info ITM ARAD

MUNCA NEDECLARATA UN FENOMEN EXTREM DE NOCIV


 

Inspectorii de muncă atenționează :

MUNCA NEDECLARATĂ UN FENOMEN EXTREM DE NOCIV

 

În luna iunie, în cadrul Campaniei Naționale privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitate în domeniul construcțiilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, a întreprins acțiuni de control la angajatorii din județul Arad, care prestează astfel de activități.

Acțiunea a urmărit în principal identificarea și combaterea muncii nedeclarate precum și stabilirea de măsuri care să determine angajatorii din domeniul construcțiilor să respecte prevederile legale atât în ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Inspectorii de muncă au verificat aspecte cu privire la angajarea personalului, respectarea timpului de muncă și a timpului de odihnă, a repausurilor periodice precum și respectarea de către angajatori a dispozițiilor cu privire la garantarea în plată a salariului minim brut în construcții, care conform OUG 114 / 2018 este de 3000 lei.

Angajatorilor li s-a reamintit, că munca nedeclarată generează consecințe sociale și economice grave și că sunt pasibili de sancțiune.

Astfel, o persoană care prestează muncă nedeclarată nu poate beneficia de concediu de odihnă, de concediu medical, nu are siguranța plății muncii prestate pentru angajator fiindu-i îngrădit accesul la pensie sau la orice altă măsură de protecție socială.

În egală măsură și angajatorul care folosește lucrători fără forme legale are de suferit întrucât este lipsit în primul rând de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube pe care acesta le-ar produce fiind pasibil totodată de sancțiuni contravenționale sau chiar penale în cazul în care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor.

Întrucât controalele s-au desfășurat într-o perioadă în care s-au înregistrat temperaturi extreme, angajatorii au fost atenționați că au obligații cu privire la asigurarea unor condiții adecvate de lucru, respectiv asigurarea de apă minerală, asigurarea echipamentului individual de protecție, de dușuri, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pe parcursul acțiunii, au fost verificați peste 70 angajatori, iar acolo unde s-au înregistrat nereguli, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni, valoarea amenzilor depășind suma de 100.000 lei.

Deși, conform dispozițiilor OUG nr. 114 / 2018, salariul minim brut în domeniul construcțiilor a fost majorat începând cu luna ianuarie 2019 la suma de 3000 lei, s-a constatat că mai există angajatori și lucrători care ignoră dispozițiile legale în materie, în timpul controalelor fiind depistate persoane care prestau activitate fără forme legale, aceștia fiind de asemenea sancționați.

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Protectia sanatatii lucratorilor in locurile cu atmosfere explozive

Protectia sanatatii lucratorilor in locurile cu atmosfere explozive

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează lucrătorii și angajatorii care-și desfășoară activitatea pe raza județului, că până la sfârșitul...

 
ITM Arad – Actiuni de informare si control

ITM Arad – Actiuni de informare si control

În perioada 11 – 23 mai 2020, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au fost implicați în două acțiuni de informare și control a angajatorilor, ce-și...

 
Recomandari privind prevenirea raspandirii noului coronavirus la efectuarea curateniei in sectorul non medical

Recomandari privind prevenirea raspandirii noului coronavirus la efectuarea curateniei in sectorul non medical

Prezentele recomandări orientative şi neexhaustive au fost elaborate pe baza liniilor directoare emise de Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie...

 
COMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESA

Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă, după vizita de lucru în Republica Federală Germania: Verificările în teren vor continua atât în România,...