Info ITM ARAD

Noi reglementari cu privire la desfasurarea procesului muncii si organizarea programului de lucru


Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că în Monitorul Oficial nr.1042 din data de 06.11.2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr.192 care aduce modificări și completări Legii nr. 55 / 2020privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 precum și Legii nr. 81 / 2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Conform noilor reglementări, pe durata stării de alertă, acolo unde specificul activității permite, angajatorii vor dispune ca salariații să presteze activitate la domiciliu sau în regim de telemuncă.

În acest sens, angajatorul va asigura mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și / sau echipamentele de muncă necesare prestării muncii, existând însă și posibilitatea, ca printr-un acord scris, părțile să stabilească condițiile de utilizare a mijloacelor proprii.

 Totodată, prin derogare de la dispozițiile Legii nr. 53 / 2003 – Codul Muncii, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, vor organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Textul de lege instituie de asemenea, obligația purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun precum și la locul de muncă asigurându-se astfel o protecție adecvată împotriva infectării cu virusul COVID 19.

 Reamintim și de această dată, că neluarea de către conducătorii operatorilor economici a măsurilor care să asigure limitarea răspândirii COVID-19 constituie contravenție, fapta fiind sancționabilă cu amendă a cărui cuantum poate varia între 1000 și 5000 lei, în funcție de gravitate și de pericolul social generat.

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Inspecția Muncii a declanșat de ieri, 10 noiembrie 2020, Campania naţională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu,...

 
Noi reglementari  cu privire la desfasurarea procesului muncii si organizarea programului de lucru

Noi reglementari cu privire la desfasurarea procesului muncii si organizarea programului de lucru

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că în Monitorul Oficial nr.1042 din data de 06.11.2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență...

 
Inspectorii de munca in control la transportatorii rutieri de marfuri si de calatori

Inspectorii de munca in control la transportatorii rutieri de marfuri si de calatori

În perioada 26 octombrie – 30 octombrie 2020, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă...

 
Afectiunile musculo-scheletice, una din cele mai frecvente probleme de sanatate cu care se confrunta lucratorii

Afectiunile musculo-scheletice, una din cele mai frecvente probleme de sanatate cu care se confrunta lucratorii

Începând cu luna iulie 2020 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au întreprins vizite de lucru și de inspecție la angajatorii...