Info ITM ARAD

Noi reglementari cu privire la desfasurarea procesului muncii si organizarea programului de lucru


Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că în Monitorul Oficial nr.1042 din data de 06.11.2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr.192 care aduce modificări și completări Legii nr. 55 / 2020privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 precum și Legii nr. 81 / 2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Conform noilor reglementări, pe durata stării de alertă, acolo unde specificul activității permite, angajatorii vor dispune ca salariații să presteze activitate la domiciliu sau în regim de telemuncă.

În acest sens, angajatorul va asigura mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și / sau echipamentele de muncă necesare prestării muncii, existând însă și posibilitatea, ca printr-un acord scris, părțile să stabilească condițiile de utilizare a mijloacelor proprii.

 Totodată, prin derogare de la dispozițiile Legii nr. 53 / 2003 – Codul Muncii, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, vor organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Textul de lege instituie de asemenea, obligația purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun precum și la locul de muncă asigurându-se astfel o protecție adecvată împotriva infectării cu virusul COVID 19.

 Reamintim și de această dată, că neluarea de către conducătorii operatorilor economici a măsurilor care să asigure limitarea răspândirii COVID-19 constituie contravenție, fapta fiind sancționabilă cu amendă a cărui cuantum poate varia între 1000 și 5000 lei, în funcție de gravitate și de pericolul social generat.

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Anunt achizitie publica

Anunt achizitie publica

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ ARAD cu sediul în Arad, strada Episcopiei nr. 11-13, C.I.F. 12337817, anunţă iniţierea procedurii de achiziţie directă de...

 
MODIFICARI LEGISLATIVE ”KURZARBEIT”

MODIFICARI LEGISLATIVE ”KURZARBEIT”

 A fost publicată, în  Monitorul Oficial nr. 345/05.04.2021, Legea nr.58/2021 care prevede posibilitatea ca patronii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar...

 
Plasarea fortei de munca in strainatate, mereu de actualitate

Plasarea fortei de munca in strainatate, mereu de actualitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad desfășoară în această perioadă, sub coordonarea Inspecției Muncii, o acțiune de informare și control cu privire...

 
Exploatarea forestiera, pe agenda inspectorilor de munca

Exploatarea forestiera, pe agenda inspectorilor de munca

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, desfășoară în această perioadă o amplă acțiune de verificare a modului în care sunt...