Info ITM ARAD

Noutati legislative – Plata amenzilor la jumatate


Începând de astăzi, 24.08.2018, intră în vigoare modificările aduse O.G. nr. 2/2001  privind regimul juridic al contravențiilor prin Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale.

Conform ultimelor modificări, contravenientul are posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din amenda minimă prevăzută de actul normativ și nu în 48 de ore, așa cum era până în prezent.

Procesul-verbal de constatare a contravenției este titlu de creanță și înștiințare de plată.

Achitarea de către contravenient a jumătate din amenda minimă prevăzută de lege  se va aplica, potrivit noilor reglementări, și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevede expres această posibilitate.

Contravenientul are obligația să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele în baza cărora se fac mențiunile prevăzute în procesul-verbal de constatare a contrvenției. În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului, agentul constatator poate apela la autoritățile competente.

Pentru procesele-verbale întocmite anterior intrării în vigoare a Legii nr. 203/2018, aplicarea și executarea sancțiunii contravenționale se supun prevederilor legale în vigoare la momentul întocmirii actului de constatare.

 

 

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  

Noutati ITM

ITM Arad – controale in domeniul constructiilor

ITM Arad – controale in domeniul constructiilor

Inspectorii de muncă arădeni au desfășurat acțiuni de control care vizează angajatorii şi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor. Rezultatele...

 
Controale la firmele care folosesc zilieri!

Controale la firmele care folosesc zilieri!

 În ultima săptămână din luna septembrie, la nivel naţional, s-a desfășurat o campanie de control la beneficiarii la care folosesc munca zilierilor. Pentru...

 
Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Situaţia societăţilor comerciale înregistrate la I.T.M. Arad, în baza Legii 156/2000 republicată Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa...

 
Lipsa autorizatiei de functionare sanctionata de ITM

Lipsa autorizatiei de functionare sanctionata de ITM

În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale, angajatorii au obligaţia...