Info ITM ARAD

Plasarea fortei de munca in strainatate, mereu de actualitate


Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad desfășoară în această perioadă, sub coordonarea Inspecției Muncii, o acțiune de informare și control cu privire la respectarea dispozițiilor legale de către agenții de plasare a forței de muncă în străinătate precum și cu privire la protecția cetățenilor care apelează la astfel de servicii.

Întrucât migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent, mulți cetățeni apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate, această acțiune urmărește în principal prevenirea situațiilor de abuz și diminuarea riscurilor la care se expun cetățenii români care intenționază să muncească în străinătate, inclusiv ca lucrători sezonieri, readucând în atenție atât drepturile și obligațiile pe care le au când solicită mediere de la agenții de profil dar și riscurile ce pot apărea în efectuarea acestui demers.

Plecând de la premisa că nerespectarea dispozițiilor legale cauzează prejudicii grave solicitantului locului de muncă, inspectorii de muncă verifică cu precădere dacă solicitanților le sunt percepute tarife de mediere, dacă le sunt aduse la cunoștință informații complete, respectiv date despre angajatorul străin, despre condițiile de muncă, de cazare, numărul de ore pe care va trebui să le muncească zilnic, în ce constă activitatea ce urmează să o presteze, remunerația ce o va primi pentru munca depusă.

Deși numărul agenților de plasare a forței de muncă în străinătate care activează pe raza județului Arad este relativ redus, în evidențele ITM Arad fiind înregistrați un număr de 12 entități, inspectorii de muncă întreprind regulat controale tocmai pentru a preveni consecințele sociale și economice negative care pot deriva din nerespectarea prevederilor legale în materie.

Prin urmare, cetățenii români interesați trebuie să știe, că un prim pas îl constituie încheierea unui contract de mediere cu agentul de plasare a forței de muncă. Acest document trebuie să conțină printre altele denumirea angajatorului din străinătate, durata contractului, meseria, durata timpului de muncă și de repaus, tariful orar și / sau salariul lunar, condițiile de salarizare, condițiile de transport, de locuit precum și condițiile de protecție socială la care au dreptul.

De asemenea, înaintea plecării din România agentul de plasare a forței de muncă are obligația de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetățenii români și angajatorii străini, inclusiv în limba română.

În acest context, pentru evitarea situațiilor neplăcute, recomandăm cetățenilor interesați să verifice dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, accesând http://itmarad.ro/munca-in-strainatate/ sau apelând nr. de telefon 0257 257251 int.0, să citească cu atenție clauzele contractuale, să solicite un exemplar al contractului de muncă semnat de părți, înainte de plecarea din România.

Subliniem și de această dată, că agentul de plasare a forței de muncă nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe, orice plată avansată reprezentând un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă.

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Anunt achizitie publica

Anunt achizitie publica

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ ARAD cu sediul în Arad, strada Episcopiei nr. 11-13, C.I.F. 12337817, anunţă iniţierea procedurii de achiziţie directă de...

 
MODIFICARI LEGISLATIVE ”KURZARBEIT”

MODIFICARI LEGISLATIVE ”KURZARBEIT”

 A fost publicată, în  Monitorul Oficial nr. 345/05.04.2021, Legea nr.58/2021 care prevede posibilitatea ca patronii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar...

 
Plasarea fortei de munca in strainatate, mereu de actualitate

Plasarea fortei de munca in strainatate, mereu de actualitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad desfășoară în această perioadă, sub coordonarea Inspecției Muncii, o acțiune de informare și control cu privire...

 
Exploatarea forestiera, pe agenda inspectorilor de munca

Exploatarea forestiera, pe agenda inspectorilor de munca

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, desfășoară în această perioadă o amplă acțiune de verificare a modului în care sunt...