Info ITM ARAD

Prevenirea raspandirii COVID-19


 PERMANENTĂ PREOCUPARE A INSPECTORILOR DE MUNCĂ

 

Inspectorii de muncă arădeni efectuează zilnic acțiuni de verificare și control la agenții economici de pe raza județului Arad, fiind supuse controlului toate domeniile de activitate.

Astfel, în ultimele două luni, pe linie de securitate și sănătate în muncă au fost efectuate peste 300 de controale, la 85 dintre angajatori fiind depistate nereguli, valoarea amenzilor aplicate, numai pentru nerespectarea regulilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19,  însumând 75.000 lei.

Au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate, pe care angajatorii vizați au obligația de a le duce la îndeplinire pe loc sau într-un termen stabilit.

Aceste acțiuni fac parte din activitatea intensă de prevenire și control pe care inspectorii de muncă o desfășoară încă de la începutul pandemiei, pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, în vederea prevenirii răspândirii COVID-19.

Se verifică cu precădere modul de aplicare a prevederilor Legii 55 / 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, modul în care este supravegheată starea de sănătate a personalului lucrător, asigurarea instruirii și informarea cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

O atenție deosebită se acordă modului în care sunt respectate regulile adecvate de igienă și de protecție sanitară: igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii, limitarea numărului de persoane care lucrează pe circuitul funcțional de producție, igienizarea corespunzătoare a spațiului de lucru, organizarea transportului angajaților la locul de muncă etc.

Angajatorii și lucrătorii sunt de asemenea atenționați cu privire la importanța igienzării zilnice a spațiilor comune (sali de mese, coridoare, birouri, vestiare, grupuri sanitare), limitarea accesului în unități a colaboratorilor externi sau a clienților, punerea la dispoziția lucrătorilor de soluții / substanțe pentru dezinfectare, atât în punctele de acces în unitate cât și la locul de muncă, amplasarea preșurilor impregnate cu substanțe dezinfectante la intrarea în clădiri administrative și / sau spații de producție, fiind semnalată prezența și obligativitatea folosirii lor de către persoanele care intră în spațiile respective.

Este monitorizat de asemenea și modul în care sunt respectate celelalte dispoziții legale în materie de securitate și sănătate în muncă, pentru a se asigura un cadru propice desfășurării în condiții de siguranță a procesului muncii, fără accidente.

Astfel de acțiuni vor avea loc și în continuare, atât timp cât situația o va impune.

Reamintim și pe această cale, că în conformitate cu prevederile Legii 55 / 2020, sancțiunea pentru nerespectarea de către conducătorii operatorilor economici a condițiilor privind luarea de măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc (limitarea răspândirii COVID-19) este între 1000 și 5000 lei.

 

Biroul de Presă al ITM Arad

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Comunicat de presa

Comunicat de presa

30.838 de acțiuni de control și amenzi în valoare de 3.909.800 de lei aplicate de inspectorii de muncă de la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020 ...

 
Campanie de informare a studentilor straini și a angajatorilor

Campanie de informare a studentilor straini și a angajatorilor

Campanie de informare a studenților străini și a angajatorilor Inspecția Muncii desfășoară o campanie de informare online a cetățenilor străini aflați...

 
Prevenirea raspandirii COVID-19

Prevenirea raspandirii COVID-19

 PERMANENTĂ PREOCUPARE A INSPECTORILOR DE MUNCĂ   Inspectorii de muncă arădeni efectuează zilnic acțiuni de verificare și control la agenții economici...

 
Ghidul de completare si transmitere a Registrului general de evidenta a salariatilor

Ghidul de completare si transmitere a Registrului general de evidenta a salariatilor

Va prezentam Ghidul de completare si transmitere a Registrului general de evidenta a salariaților pentru înregistrarea reducerii timpului de muncă : GHID DE COMPLETARE...