Avizul de angajare nu mai este necesar pentru cetăţenii din
Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii interesați, că începând cu data de 13 septembrie 2020 au intrat în vigoare modificările legislative aduse OUG nr. 25 / 2014 – privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, respectiv OUG nr. 194 / 2002 – privind regimul străinilor în România.
Elementul de noutate pe care-l aduce modifcarea legislativă vizează categoria cetățenilor străini exceptați de la obținerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României.
Astfel, cu acestă dată, avizul de angajare nu mai este necesar pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, aceștia beneficiind totodată de facilitatea de a obține viză de lungă ședere pentru angajare, fără a face dovada deținerii avizului de angajare.
Excepția intervine și în cazul avizului de angajare necesar în cazul lucrătorilor transfrontalieri, astfel că, pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, acest aviz nu mai este necesar, cu condiția ca cetățeanul străin pe care angajatorul intenţionează să îl încadreze pe locul de muncă vacant, îndeplineşte condiţiile de autorizare prevăzute de legislaţia în vigoare în România pentru ocuparea acelui loc de muncă şi nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.
Reamintim angajatorilor, că străinii cu ședere legală în România pot fi încadrați în muncă doar în baza avizului de angajare sau pot desfășura activități în muncă în calitate de lucrători detașați sau lucrători ICT (transferați în cadrul aceleași companii) în baza avizului de detașare, excepție făcând categoriile expres prevăzute de lege.
Primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin fără aviz de angajare sau de detaşare (cu excepția cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia), cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, atrage răspunderea contravențională, fapta fiind sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată.
Începând cu data de 11.10.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au demarat o acțiune de informare și conștientizare...
Joi, 24.10.2024, începând cu ora 12:00, va avea loc o nouă întâlnire cu angajatorii și angajaţii din municipiul Arad. Întâlnirea va avea loc la sediul Rectoratului...
Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă – Supravegherea pieții, au efectuat pe parcursul trimestrului III al...
În perioada 08 – 11 octombrie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat acțiuni de verificare la angajatorii...