Info ITM ARAD

Revenirea la locul de munca in conditii sigure si sanatoase


Relaxarea restricțiilor impuse de răspândirea virusului COVID -19 a însemnat și revenirea la locul de muncă a unui număr important de lucrători / angajați, cu precădere în domeniile în care activitatea a fost suspendată.

În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reamintește tuturor angajatorilor că au obligația permanentă, de a lua măsuri cu privire la securitatea și sănătatea în muncă a angajaților, de a asigura locuri de muncă sănătoase, o instruire corespunzătoare domeniului de activitate, de a acorda echipamente de lucru și de protecție, materiale igienico-sanitare, fiind evitate astfel îmbolnăvirile profesionale, producerea de accidente și nu în ultimul rând răspândirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov -2.

 În aceeași măsură, angajații au îndatorirea de a respecta întocmai instrucțiunile de lucru precum și obligațiile prevăzute în Planul de securitate și sănătate în muncă.

Neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă de către persoanele care au astfel de îndatoriri având ca urmare crearea unui pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, atrage răspunderea penală.

Aceeași răspundere revine și persoanelor care se fac vinovate de nerespectarea obligațiilor și măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă.

Ținând seama de faptul că de la începutul anului 2021 și până în prezent au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă 124 de evenimente produse la angajatorii de pe raza judetului Arad, din care 89 de evenimente au fost calificate ca fiind accidente de muncă, 7 angajați pierzându-și viața, apreciem această atenționare este mai mult decât necesară.

Pentru prevenirea producerii de accidente, prevenirea apariției bolilor profesionale, reducerea numărului de decese și răniri legate de procesul muncii, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad vor continua acțiunile de informare, scopul urmărit fiind acela de a aduce în atenția tuturor persoanelor implicate în procesul muncii importanța și necesitatea respectării normelor legale în domeniul sănătății și securității în muncă.

Astfel, atât angajatorii cât și angajații trebuie să conștientizeze că respectarea instrucțiunilor tehnologice, acordarea / purtarea echipamentului de muncă și de protecție, crearea unui mediu propice desfășurării activităților, punerea la dispoziție și folosirea materialelor igienico-sanitare care să limiteze răspândirea virusului SARS Cov-2, contribuie substanțial la eliminarea riscurilor și promovarea unor condiții mai sigure și mai sănătoase la locul de muncă.

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

 

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

ITM ARAD – ACTIUNE DE CONTROL IN CONSTRUCTII

ITM ARAD – ACTIUNE DE CONTROL IN CONSTRUCTII

Având în vedere Planul de măsuri elaborat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, plan care urmărește reducerea incidenței...

 
ITM ARAD : ACTIUNE DE CONTROL

ITM ARAD : ACTIUNE DE CONTROL

În perioada 06 septembrie – 08 septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată...

 
Inspectorii de munca in control la angajatorii din domeniul panificatiei

Inspectorii de munca in control la angajatorii din domeniul panificatiei

 În perioada 30 august – 02 septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au întreprins acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară...

 
Utilizarea semnaturii electronice in domeniul relatiilor de munca

Utilizarea semnaturii electronice in domeniul relatiilor de munca

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că începând cu data de 25 iulie 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 208 / 2021, pentru aprobarea...