INFORMARE privind actiunile de supraveghere a pietii in trimestrul IV al anului 2024
Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă – Supravegherea pieții, au efectuat pe parcursul trimestrului IV al...
var admin_url = "http://itmarad.ro/wp-admin/"
Prezentul document de orientare completează comunicarea Comisiei Europene cu titlul „Condiții de muncă mai sigure și mai sănătoase pentru toți – Modernizarea legislației și a politicii Uniunii Europene în materie de securitate și sănătate în muncă”.
Este un ghid practic destinat angajatorilor, care va fi adaptat în funcție de condițiile naționale și va oferi o imagine de ansamblu atât asupra principalelor obligații, cât și asupra instrumentelor și resurselor existente care permit punerea în aplicare a acestor obligații. Obiectivul său este de a contribui la o aplicare eficace și eficientă a cadrului privind securitatea și sănătatea în muncă.
Câteva cuvinte despre legislație: aceasta stabilește cerințe minime la nivelul întregii Uniuni Europene, conține Directiva-cadru 89/391/CEE și mai mult de 25 de directive în diverse domenii conexe. Directivele UE trebuie să fie transpuse în dreptul național și puse în aplicare de către statele membre. Prin urmare, angajatorii au obligația de a studia mai întâi legislația națională; aceasta conține, în primul rând, dispozițiile relevante (transpuse) din dreptul UE, iar în al doilea rând poate conține cerințe suplimentare importante pe care angajatorii trebuie să le respecte. Statele membre pot într-adevăr adopta măsuri de protecție mai stringente decât cele prevăzute în directivele UE. Autoritățile competente naționale, de obicei inspectoratele de muncă, sunt principalele organisme responsabile pentru punerea în aplicare a prevederilor naționale de transpunere a directivelor…