INFORMARE privind actiunile de supraveghere a pietii in trimestrul IV al anului 2024
Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă – Supravegherea pieții, au efectuat pe parcursul trimestrului IV al...
var admin_url = "http://itmarad.ro/wp-admin/"
Campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase 2023-2025, organizată la nivelul Uniunii Europene de către Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), are ca temă : ”Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală.”
Această campanie, crește gradul de sensibilizare cu privire la impactul noilor tehnologii digitale asupra muncii și a locurilor de muncă și la provocările și oportunitățile asociate în materie de securitate și sănătate în muncă.
Prin urmare, Campania de sensibilizare se concentrează pe anticiparea și gestionarea schimbării și pune accentul pe riscurile psihosociale și ergonomice, riscurile specifice erei digitale și se structurează în cinci direcții prioritare:
Progresele tehnologice pot oferi noi oportunități lucrătorilor în toate etapele vieții și carierei lor. Tehnologiile digitale pot oferi lucrătorilor, inclusiv lucrătorilor cu dizabilități sau lucrătorilor în vârstă, precum și angajatorilor lor, soluții digitale pentru a le sprijini sănătatea și bunăstarea. Robotizarea, utilizarea inteligenței artificiale și o mai mare prevalență a muncii la distanță reduc riscurile unor sarcini periculoase precum cele din zone puternic contaminate, cum ar fi sistemele de ape reziduale, depozitele de deșeuri sau zonele de fumigație agricolă.
Cu toate acestea, noile tehnologii prezintă, de asemenea, o serie de provocări, din cauza creșterii gradului de neregularitate în ceea ce privește momentul și locul desfășurării activității și a riscurilor legate de noile unelte și utilaje. Schimbările climatice pot afecta de asemenea, siguranța și sănătatea lucrătorilor, de exemplu prin creșterea temperaturii ambientale și a poluării aerului precum și prin condiții meteorologice tot mai extreme.
Ca urmare a pandemiei, aproape 40% dintre lucrători au început să lucreze de la distanță cu normă întreagă. Acest lucru estompează granițele tradiționale dintre viața profesională și cea privată și, împreună cu alte tendințe legate de munca de la distanță, cum ar fi conectivitatea permanentă, lipsa interacțiunii sociale și utilizarea sporită a TIC, a condus la apariția unor riscuri psihosociale și ergonomice.
Biroul de presă al ITM Arad