Info ITM ARAD

Ucenicia, stagiul profesional si internshipul, intre informare, constientizare si aplicare


În perioada 15.04.2019 – 31.05.2019, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad s-a desfășurat ,,Acțiunea de informare și conștientizare cu privire la respectarea legislației specifice privind ucenicia la locul de muncă, efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior și internshipul ”.

 

Cu acest prilej s-au organizat întâlniri interactive, în cadrul cărora inspectorii de muncă au răspuns întrebărilor formulate și au adus lămuriri la problemele semnalate de participanți.

 

Acțiunea a urmărit în principal, informarea angajatorilor interesați despre importanța aplicării corecte și unitare a dispozițiilor legale care reglementează ucenicia, efectuarea stagiului profesional de către absolvenții de învățământ superior și nu în ultimul rând a normelor care reglementează internshipul.

 

S-a urmărit de asemenea, creșterea gradului de conștientizare, angajatorii fiind informați despre modalitatea de încheiere a contractului de ucenicie, a contractului de stagiu care constituie anexă la contractual individual de muncă precum și despre posibilitatea de a utiliza interni în baza contractului de internship.

 

S-a pus accentul îndeosebi pe importanța promovării dialogului social care poate facilita dezvoltarea parteneriatelor la nivel local, consecința previzibilă fiind integrarea pe piața muncii a persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, în concordanță cu aspirațiile profesionale ale fiecăruia și cu cerințele pe care le are piața muncii.

 

Privită în ansamblu, acțiunea a avut efect pozitiv, concluzia fiind unanim împărtășită : ucenicia, stagiul de formare profesională și internshipul oferă o posibilitate facilă entităților angajatoare de a-și asigura personal calificat, în funcție de cerințele pe care le au.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  

Noutati ITM

Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Lista agentilor de ocupare a fortei de munca în strainatate

Situaţia societăţilor comerciale înregistrate la I.T.M. Arad, în baza Legii 156/2000 republicată Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa...

 
Inspectorii de munca avertizeaza :

Inspectorii de munca avertizeaza :

Inspectorii de muncă avertizează : Nerespectarea obligațiilor legale de securitate și sănătate în muncă poate atrage răspunderea penală Inspectoratul Teritorial...

 
LOCURI DE MUNCA SIGURE SI SANATOASE

LOCURI DE MUNCA SIGURE SI SANATOASE

RESPECTAREA NORMELOR DE SECURITATE ȘI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ : LOCURI DE MUNCĂ SIGURE ȘI SĂNĂTOASE Pe parcursul primelor șapte luni ale anului 2019, inspectorii...

 
SALARIUL MINIM BRUT DE 3000 DE LEI PANA IN 2028,PENTRU MUNCITORII CARE LUCREAZA IN DOMENIUL CONSTRUCTIILOR

SALARIUL MINIM BRUT DE 3000 DE LEI PANA IN 2028,PENTRU MUNCITORII CARE LUCREAZA IN DOMENIUL CONSTRUCTIILOR

SALARIUL MINIM BRUT DE 3000 DE LEI PÂNĂ ÎN 2028, PENTRU MUNCITORII CARE LUCREAZĂ ÎN DOMENIUL CONSTRUCȚIILOR   ITM Arad informează angajatorii care desfășoară...