Info ITM ARAD

Ucenicia, stagiul profesional si internshipul, intre informare, constientizare si aplicare


În perioada 15.04.2019 – 31.05.2019, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad s-a desfășurat ,,Acțiunea de informare și conștientizare cu privire la respectarea legislației specifice privind ucenicia la locul de muncă, efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior și internshipul ”.

 

Cu acest prilej s-au organizat întâlniri interactive, în cadrul cărora inspectorii de muncă au răspuns întrebărilor formulate și au adus lămuriri la problemele semnalate de participanți.

 

Acțiunea a urmărit în principal, informarea angajatorilor interesați despre importanța aplicării corecte și unitare a dispozițiilor legale care reglementează ucenicia, efectuarea stagiului profesional de către absolvenții de învățământ superior și nu în ultimul rând a normelor care reglementează internshipul.

 

S-a urmărit de asemenea, creșterea gradului de conștientizare, angajatorii fiind informați despre modalitatea de încheiere a contractului de ucenicie, a contractului de stagiu care constituie anexă la contractual individual de muncă precum și despre posibilitatea de a utiliza interni în baza contractului de internship.

 

S-a pus accentul îndeosebi pe importanța promovării dialogului social care poate facilita dezvoltarea parteneriatelor la nivel local, consecința previzibilă fiind integrarea pe piața muncii a persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, în concordanță cu aspirațiile profesionale ale fiecăruia și cu cerințele pe care le are piața muncii.

 

Privită în ansamblu, acțiunea a avut efect pozitiv, concluzia fiind unanim împărtășită : ucenicia, stagiul de formare profesională și internshipul oferă o posibilitate facilă entităților angajatoare de a-și asigura personal calificat, în funcție de cerințele pe care le au.

 

Biroul de presă al ITM Arad

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Protectia sanatatii lucratorilor in locurile cu atmosfere explozive

Protectia sanatatii lucratorilor in locurile cu atmosfere explozive

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează lucrătorii și angajatorii care-și desfășoară activitatea pe raza județului, că până la sfârșitul...

 
ITM Arad – Actiuni de informare si control

ITM Arad – Actiuni de informare si control

În perioada 11 – 23 mai 2020, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au fost implicați în două acțiuni de informare și control a angajatorilor, ce-și...

 
Recomandari privind prevenirea raspandirii noului coronavirus la efectuarea curateniei in sectorul non medical

Recomandari privind prevenirea raspandirii noului coronavirus la efectuarea curateniei in sectorul non medical

Prezentele recomandări orientative şi neexhaustive au fost elaborate pe baza liniilor directoare emise de Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie...

 
COMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESA

Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă, după vizita de lucru în Republica Federală Germania: Verificările în teren vor continua atât în România,...