Info ITM ARAD

VERIFICARI LA ANGAJATORI, IN VEDEREA PREVENIRII ȘI LIMITARII RASPANDIRII VIRUSULUI COVID – 19


 În perioada 10.11.2020 – 24.11.2020, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost implicați în acțiunea de control de tip Campanie Națională, care a avut ca obiectiv principal verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19, grupul țintă constituindu-l angajatorii cu un număr de peste 50 de angajați.

În contextul asigurării în continuare a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu SARS-CoV, a unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, acțiunea de control a urmărit în principal verificarea și conștientizarea angajatorilor cu privire la importanța aplicarii legislației care reglementează stabilirea unor programe de lucru individualizate, prestarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă acolo unde specificul activității permite.

De asemenea, s-au efectuat verificări asupra modului în care sunt respectate dispozițiile legale de către angajatorii care au un număr mai mare de 50 de salariați, din domeniile în care nu este posibilă munca la domiciliu sau telemunca, cu precădere asupra organizării programului de lucru, astfel încât personalul să fie împărțit în grupe, care să înceapă, respectiv să termine activitatea, la o diferență de cel puțin o oră, astfel încât, să nu se producă aglomerarea transportului public, în măsura în care acesta este utilizat.

 

Atenție deosebită s-a acordat modului în care angajatorii au organizat spațiile de lucru, cele destinate servirii mesei de către lucrători, modului în care se efectuează transportul lucrătorilor de la locul de muncă la domiciliu și invers, identificării neconformităților în domeniul securității și sănătății în muncă și nu în ultimul rând, identificării si combaterii muncii nedeclarate.

Pe întreg parcursul acțiunii desfășurate, inspectorii de muncă au readus în atenția angajatorilor dar și a lucrătorilor, importanța respectării normelor legale, atât din domeniul securității și sănătății în muncă cât și din domeniul relațiilor de muncă, faptul că o conduită corespunzătoare asigură desfășurarea în condiții optime a activității și pe cale de consecință obținerea de beneficii.

Angajatorii la care s-au constatat nereguli au primit îndrumări din partea inspectorilor de muncă, care au stabilit totodată, prin procesele verbale de control, măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.

Au fost sancționați contravențional doar angajatorii la care au fost constatate nereguli grave.

Ținând seama de receptivitatea și deschiderea spre informare a angajatorilor și lucrătorilor la care s-au efectuat controale, putem opina că acțiunea desfășurată de inspectorii de muncă și-a atins obiectivele propuse, fiind conștientizată unanim importanța respectării normelor legale, aceasta fiind de altfel garantul asigurării unui mediu de muncă legal și sigur.

 

Biroul de presă al ITM Arad

 

Atentionare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad nu are competenţa legală de a aprecia calitatea serviciilor agenţilor economici care mediază angajarea în străinătate, conform Legii 156/2000 republicata.
  
Inspecția Muncii - avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă
  
 
 
 
 

Noutati ITM

Informare date statistice RM si SSM pe anul 2020

Informare date statistice RM si SSM pe anul 2020

 Pe parcursul anului 2020 au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă de către angajatori, un număr total de 222 de evenimente, cu 105 mai puține...

 
Protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele cu temperaturi extrem de scazute

Protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele cu temperaturi extrem de scazute

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenţia angajatorilor de pe raza județului Arad că, în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute (temperaturi...

 
ITM ARAD : Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat

ITM ARAD : Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că începând cu data de 13 ianuarie 2021, prin Hotărârea Guvernului nr. 4 / 202, a fost stabilit...

 
ITM ARAD : Noi modificari si completari ale Codului Muncii

ITM ARAD : Noi modificari si completari ale Codului Muncii

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii, că începând cu data de 27 decembrie 2020, a intrat în vigoare Legea nr. 298 / 2020, care aduce...